Támogatás a szír családoknak

A szíriai polgárháborút túlélő, traumatizált gyermekeket és a válsághelyzetben lévő családokat segítő intézményre a Magyar Kolping Szövetség gyűjtött össze tízmillió forintnyi adományt.

2019. 05. 06. 6:20
A boy carries belongings as he walks on rubble of damaged buildings in al-Kalaseh neighborhood of Aleppo
Az aleppói intézmény a polgárháború túlélőit segíti Fotó: Hosam Katan Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legkedvezőbb forgatókönyv szerint akár már az év végén átadhatnak egy katolikus Kolping-házat Aleppóban, Szíria legnépesebb városában a Hungary Helps program közreműködésével – tájékoztatta lapunkat tegnap Azbej Tristan. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: a szíriai polgárháborút túlélő, traumatizált gyermekeket és a válsághelyzetben lévő családokat segítő intézményre a Magyar Kolping Szövetség gyűjtött össze tízmillió forintnyi adományt.

– Ennek a tekintélyes összegnek az átadásával a nemzetközi katolikus mozgalom magyar ágának vezetői erkölcsi értelemben csatlakoznak a Hungary Helps programhoz, s az államtitkárság segítségét kérik a központ megvalósításához – fejtette ki Azbej Tristan.

Szavai szerint hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok, mivel a programnak és az államtitkárságnak az egyik legértékesebb rendelkezésre álló erőforrása az, hogy kiterjedt, közvetlen és szinte napi kapcsolatot tart fenn az üldözött keresztény egyházi vezetőkkel.

– Így például Aleppóban a melkita – azaz görögkatolikus – egyházzal már fut egy közös projektünk, amelynek keretében a városból elmenekült családok visszatérését támogatjuk az érsekségen keresztül – számolt be róla Azbej Tristan. Mint ismertette: már nagyjából háromszáz család visszatéréséhez járultak hozzá, s a 2016 óta működő államtitkárság a Hungary ­Helps programon keresztül tavaly őszig a magyar kormány által elkülönített 8,7 milliárd forintból segítette helyben az üldözött keresztény közösségeket.

Az aleppói intézmény a polgárháború túlélőit segíti
Fotó: Reuters

Magyarország több közel-keleti és afrikai országban járult hozzá nagyszabású újjáépítésekhez. A nagyobb projektek közül kiemelendők például a szíriai és nigériai iskolák, valamint kórházak rekonstrukciójához adott támogatások, az iraki Tell-Aszkúfban pedig megrongált lakóházak újjáépítésére érkezett Magyarországról jelentős anyagi segítség. Hazánk a válságrégiók templomainak rekonstrukciójában is szerepet vállalt. A húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek súlyosan sérült túlélőinek és az árván maradt gyerekeknek pedig a magyar kormány összesen húszmillió forint gyorssegélyt ajánlott fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.