Tizenötezer harang zúghat június 4-én a magyarságért

Június 4-én zúgjanak a harangok, hogy emlékezzünk, imára kulcsoljuk kezünket és előre tekintsünk.

2020. 05. 28. 13:06
null
Emlékmű Csepelen. Hiába érveltek a természetes földrajzi egység megtartása mellett Fotó: Faludi Imre Forrás: MTI/Faludi Imre

Június 4-én zúgjanak a harangok, hogy emlékezzünk, imára kulcsoljuk kezünket és előre tekintsünk.

Akár tizenötezer templomban, imaházban is megkondulhatnak egyszerre a harangok Kárpát-medence-szerte június 4-én, a trianoni békediktátum százéves évfordulóján – erről tájékoztatta lapunkat Pálmai Tamás, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnökségi tagja. Mint ismert, a szervezet korábban felekezettől függetlenül felkért minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját a százéves évfordulójára. Kérték továbbá azt is, hogy a harangszó után mondjunk el egy Miatyánkot a magyar nemzet egységéért és a keresztény/keresztyén hit védelmében, kapcsolódva ezzel a nemzeti összetartozás évéhez.

A sepsiszentgyörgyi születésű Pálmai Tamás a hatalmas érdeklődésről a Magyar Nemzetnek kifejtette: csak Erdélybe ezerötszáz email címre ment ki a felhívás most már másodízben minden keresztény felekezethez, és hasonlóképpen jártak el a teljes Kárpát-medencében. Először a püspökségeket, érsekségeket keresték meg, utána minden plébániát, parókiát és gyülekezetet is arra kértek, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Hozzátette: a sajtó is óriási érdeklődést mutat a felhívás iránt, így jól állnak a szervezésben, és elérhető lehet a tizenötezer csatlakozó közösség. Ezt erősíti, hogy mindenhonnan – szinte azonnal – pozitív visszajelzést kaptak, így, ahogy fogalmazott: megvan a remény arra, hogy megtörténik a csoda. – Ennek pedig annál is inkább örülünk, mert az ötlet tőlünk, Békés megyéből, az egyik tagtársunktól, Szuromi Páltól származik, a logót pedig a lányom, Panna tervezte – tette hozzá.

A témában ma a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közleményt is kiadott, amelyben hangsúlyozták: Trianon a nemzeti emlékezet olyan fordulópontja, amelyben a Nagy Háború utójátékaként minden magyar család ismételten súlyos veszteségeket szenvedett. – De tény, hogy egy ilyen trauma feldolgozásához, a gyógyuláshoz hosszú gyászmunka szükséges, amelyre ez az évforduló is lehetőséget biztosít számunkra – fejtették ki. Hozzátették: június 4-én zúgjanak a harangok, hogy emlékezzünk, imára kulcsoljuk kezünket és előre tekintsünk. Mert – ahogy fogalmaztak – soha nem feledve, mindig emlékezve leszünk csak képesek saját magyar közösségünkben a megújulásra, a Kárpát-medencei jövőnk közös tervezésére, ahogy a keresztény ember gyászmunkája is nyugvópontra jut a feltámadás hitében. – Az igazságtalanság, a magunkra hagyatottság, a reménytelenség csak akkor uralkodhat tovább rajtunk, ha nélkülözzük hitünk alappilléreit, a Teremtőbe vetett bizalmat, a megbocsátás képességét, az ima erejét. Pedig ezekkel a szekularizált Európának is példát tudunk mutatni – mutatott rá Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.