Több ezer óvodás még mindig bejár

Március közepe óta tantermen kívüli munkarend érvényes a köznevelésben, de sok család nem tudja megoldani, hogy otthon tartsa a gyermekét. A Magyar Nemzet értesülései szerint 300-500 iskolás és tízszer ennyi óvodás még mindig intézményi keretek között tölti a mindennapjait.

Csókás Adrienn
2020. 04. 03. 5:55
null
Nem minden szülő tudja megoldani, hogy otthonról dolgozzon, nekik segítenek az ügyeletesek Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tantermen kívüli, digitális munkarend idején is folyamatos a gyermekfelügyelet a köznevelési intézményekben. Bár a gyermekek döntő többsége otthonról tanul, vannak kivételek, hiszen nem minden szülő tud otthonról dolgozni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy az iskolákban 300–500 fő a gyermekmegőrzésben résztvevők létszáma, az óvodákban pedig minimum háromezer, de olykor több mint ötezren is igénybe veszik ezt a lehetőséget. Hozzátették: a létszám naponta változik, ám mivel a teljes állományhoz képest elenyésző a bejárók aránya – több mint egymillió iskolás és mintegy 330 ezer óvodás van összesen a rendszerben –, ezért a tárca nem vizsgálja, hogy a szülők milyen indokkal kérik a gyermekük megőrzését. Aki nem tudja megoldani az otthoni felügyeletet, az a Klebelsberg Központ honlapján találja meg, hogy az egyes tankerületekben melyik iskola biztosít ügyeletet.

Érdeklődtünk a szakképzési intézmények adatairól is, itt az derült ki, hogy szinte kivétel nélkül otthon maradnak a tanulók. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt közölte lapunkkal, hogy a napközbeni ügyeletet igénybe vevők létszáma országos szinten mindössze 26 fő, ebből 23 diák tanul az állami fenntartású szakképzési centrumok valamelyikében. Az ITM egyúttal azt is jelezte lapunknak, hogy tegnap megnyílt az online szakképzési tananyagtár, ahol az oktatók megoszthatják kollégáikkal az általuk készített és a mások által kifejlesztett, szabadon felhasználható digitális tartalmakat. A felület frissülni is fog, hamarosan még több gyakorló, értékelő feladatsor lesz elérhető rajta.

– A közismereti tananyagtartalmak intézménytípusonként és tantárgyanként, a szakképzési tananyagtartalmak ágazatonként és szakképesítésenként, az egyes évfolyamok szerinti bontásban találhatók meg az oldalon. Az oldal az e-Kréta rendszeren keresztül közvetlenül, valamint ezen a linken érhető el – tették hozzá.

Nem minden szülő tudja megoldani, hogy otthonról dolgozzon, nekik segítenek az ügyeletesek
Fotó: MTI/Balázs Attila

Napról napra bővülnek az Oktatási Hivatal honlapján fellelhető távoktatási tudnivalók is, már óvodáknak, művészeti intézményeknek és szakszolgálatoknak is készültek ajánlások, sőt olyan egyéni fejlesztésekhez is közzétettek tananyagokat, mint a gyógytestnevelés vagy a logopédia.

Az Emmi arra is felhívta a figyelmet, hogy bár távoktatásban kevéssé értelmezhető a hiányzás fogalma, a digitális naplóban továbbra is rögzíteni kell az órákat. Ha tehát egy tanuló nem vesz részt a foglalkozáson, azaz nem jelentkezik be, akkor az ahhoz a foglalkozáshoz kapcsolódó feladatokat, az ott meghatározott tananyag megtanulását pótolni kell. A diákok továbbra is teljesíthetik az érettségi feltételéül előírt ötvenórányi közösségi szolgálatot, de csakis olyan jellegű tevékenységekkel, ami nem csoportos jellegű. Szóba jöhet például diáktársaik mentorálása, aminek teljesítését az igazgatók igazolhatják.

Azok az iskolán kívüli programok pedig, amelyeknek eddig az intézmények épülete adott otthont (például KRESZ-tanfolyam vagy felnőtteknek hirdetett nyelvtanfolyamok), továbbra is megtarthatók, de a minisztérium a létszámhatárok szigorú betartását kéri és önmérsékletre inti az érintetteket. Javasolják a bérleti és egyéb szerződések módosítását is, hogy lehetőleg minél kevesebben tartózkodjanak az iskolákban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.