Toronyházak ellen tiltakoznak a siófokiak

Társasházat építene egy beruházó Siófok egyik legértékesebb vízparthoz közeli, aranyparti részén, és úgy tűnik, a baloldali városvezetés ebben támogatja. Civilek egyre növekvő csoportja tiltakozik a beruházás ellen, nemcsak azért, mert az épület nem illik oda, hanem azért, mert miatta lebontanák azt a szolgáltatóházat, amire régóta nagy szükség lenne, de jelenleg üresen tátong.

Magyar Nemzet
2021. 05. 22. 8:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 5500 siófoki kötődésű személy írta már alá azt a petíciót, amelyben tiltakoznak kettő újabb, 9-10 szintes, összesen 140 lakásos, partközeli társasház felépítése ellen. Magát az épületet is idegennek érzik a városképtől, ráadásul a beruházó lebontaná azt a szolgáltatóházat, amelynek megépítésére a projekttulajdonost az első pillanattól kötelezte a megállapodás, és amely olyan szolgáltatásokat tenne elérhetővé, amelyek eddig nem voltak a környéken, ahol főidényben több ezer ember igényét kellene kiszolgálni.

Az eredeti terv szerint megépült négy apartmanház 2020 tavaszán
fotó: Havran Zoltán

A korábbi, fideszes vezetésű önkormányzat 2002-től tárgyalt egy alvárosközpont létrehozásáról Siófok-Szabadifürdőn, a Szent László utcában. Az eredeti tervek szerint egy megfelelő ajánlattal előálló izraeli beruházó négy apartmanház felépítésére kapott engedélyt, cserébe egy szolgáltatóközpontot kellett felhúznia, az önkormányzat pedig vállalta, hogy a Galerius Wellness és Gyógyfürdővel egészíti ki a központot.

A szolgáltatóház elkészült ugyan, de üresen áll, a lakók eddig egy pillanatig sem használhatták. A projekt tulajdonosa tornyokat akar a helyére
fotó: Magyar Nemzet

Ezt a tervet mindenki üdvözölte, a helyiek kifejezetten örültek neki, jó ötletnek tartották – mondta a Magyar Nemzetnek a petíciót megfogalmazó civilek egyike. Hozzátette: – A szolgáltatóközpont nekünk nagyon fontos volna, különben a város különböző pontjaira kell mennünk azért, amit itt egy helyen megkaphatunk.

A terv egy ideig ütem szerint valósult meg, aztán lelassult. Az eredeti beruházó eladta a projektet és az épületeket, az új beruházó a válság idején hitelcsapdába került, a projekt a bankra szállt, amely tovább adta azt a mostani beruházónak. Mire azonban a negyedik ház is megépült volna, lejárt az építési engedély, újat kellett kérni az akkor már a baloldali támogatottságú, Lengyel Róbert vezette önkormányzattól.

Meg is épült a tervezett negyedik apartmanház, de egyszer csak elterjedt annak a híre, hogy az apartmanházat építő új beruházó kettő ikertornyot is építene a területre, ráadásul annak a szolgáltatóháznak a bontása után, amely használatbavételi engedély nélkül jelenleg üresen tátong.

A tervezett fehér betonépületek egy olyan stílust jelenítenek meg, amelytől már mindenki inkább szabadulna Siófokon – árulta el a civilek egyik aktivistája.

Ilyenek lennének az ikertornyok, ha megvalósulnának. Siófokon mindenki szabadulna ettől az építészeti stílustól
fotó: Facebook

A civilek szerint aggályos, hogyan kaphatott településképi hozzájárulást a polgármestertől (aki erről egy személyben dönthet) az ikertorony terve, hiszen jól látható, hogy ezek az engedélyezettnél nemcsak, hogy magasabbak lennének, a környezetbe sem illenének.

A szomszédos házak ingatlantulajdonosai egyébként a tervezett magasházak építési engedélyét és településképi hozzájárulását 2019-ben megtámadták, ezeket másodfokon a Somogy Megyei Kormányhivatal jogszabálysértő voltuk miatt visszavonta.

Ám 2020-ban a csak részben módosított tervek megint engedélyt kaptak, és azóta folyamatos jogi küzdelem folyik a felek között.

A siófoki civilek a közösségi médiában is aktívan kommunikálják véleményüket, a Facebook Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoportjában rengeteg információ és vélemény olvasható a projektről. Lengyel Róbert polgármester saját közösségi oldalán sok folyamatban lévő helyi ügyre reagál, a toronyházakkal kapcsolatban az aláírásgyűjtés kezdete óta nem szólalt meg, jóllehet megközelíti a tiltakozók száma az őt megválasztó voksolók számát, az 5873-at.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.