Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon

Forrás: MTI2019. 05. 23. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, de a Dunán és a Tiszán is csak első-, illetve másodfokú készültségi szint közelében várható tetőzés – közölte csütörtökön az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz, de rendkívüli helyzetre sehol sem kell számítani.

Kifejtették: a Dunát érintően szerdán már csak a Morva vízgyűjtőjén és a Bécsi-medencében hullott jelentősebb, 10 milliméternél több csapadék. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban lényegében megszűnik a csapadék, de ezt követően az említett területeken a jövő hét elején várhatóan újra visszatér az eső.

A kialakult árhullám a Dunán Nagybajcsnál várhatóan pénteken tetőzik a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám, melynek tetőzése szombat éjjel valószínűsíthető.

A Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt három napon területi átlagban is igen jelentős (35-70 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű eső várható. A Túron a másodfokú készültségi szintet, a Tisza Kisköréig tartó szakaszán, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani – írta az OVF.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.