Érettségi védőfelszerelésben

Fekete István, Arany János és Tóth Árpád művei közül választhattak az érettségiző fiatalok a hétfői magyar nyelv és irodalom tantárgy vizsgáin, amelyet országszerte szigorú biztonsági intézkedések mellett rendeztek meg. Több mint hetvenezer fiatal adott számot tudásáról az első napon, a minisztériumtól úgy tudjuk, csak elvétve fordult elő, hogy valaki az utolsó pillanatban mégis a távolmaradás mellett döntött.

Csókás Adrienn
2020. 05. 05. 5:50
null
A diákok elégedettek voltak a biztonsági szabályokkal Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később megkezdődött hétfő reggel az idei tavaszi érettségiszezon. Elsőként magyarból vizsgáztak a diákok, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliztek. Magyarból, mint idegen nyelv középszinten 73 helyszínen 174-en tettek érettségi vizsgát.

A maturálókat Orbán Viktor is köszöntötte, a miniszterelnök hivatalos közösségi oldalán jelezte, hogy drukkol az érettségiző fiataloknak.

A hétfői, és az előttünk álló két hét többi vizsgája is a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel minden szempontból rendhagyó: valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak, és szigorúan tilos a csoportosulás. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. Mint ismert, a szóbelik ezúttal elmaradnak.

A diákok elégedettek voltak a biztonsági szabályokkal
Fotó: Kurucz Árpád

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában ismét emlékeztetett, hogy a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontjait. – Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e? Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz – hangsúlyozta, hozzátéve, ehhez

szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amellyel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.

Az érettségi megkezdésével kapcsolatban a közvéleménykutatók is vizsgálódtak, a Századvég két kutatást is végzett. Az első esetében a megkérdezettek 80 százaléka, a másodiknál pedig 73 százaléka – vagyis a társadalom döntő része – támogatta az írásbeli vizsgák megtartását – mondta Nagy Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. oktatási üzletágvezetője az M1 aktuális csatornán. A Nézőpont Intézet ugyancsak azt mérte, hogy

a magyarok 72 százaléka egyetért az érettségi megkezdésével.

 

Szigorú járványügyi intézkedések mellett adtak számot tudásukról a fiatalok
Fotó: Kurucz Árpád

A magyarvizsga-dolgozat megírására négy órát kaptak a tanulók, és maximum száz pontot lehetett elérni. A kifejtős, szövegalkotási feladatnál a diákok egy Fekete István-novella elemzése, illetve Arany János és Tóth Árpád egy-egy költeményének összehasonlítása közül választhattak középszinten. A feladatok között szerepelt továbbá egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levél megírása, egy sportról szóló érvelés, a szövegértési képességeket pedig egy olvasásról és kódexekről szóló feladat vizsgálta.

A tantárgyi feladatok megoldásait a közmédia ismerteti, de a javítókulcsok a vizsgák másnapján az Oktatási Hivatal honlapján is elérhetővé válnak.

Az idei érettségire 454 nemzetiségi diák jelentkezett, ők mindannyian megkezdték a hétfői vizsgát – közölte Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy

a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján nem, vagy csak elvétve fordult elő előre nem jelzett távolmaradás a diákok részéről.

Ma a matematika-írásbelivel folytatódik az érettségi. A vizsgaidőszakban összesen 69 470 végzős középiskolás érettségizik, és rajtuk kívül 14 830-an tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.