Új megoldási javaslat a vérhiányra

A vérellátó rendszer nemcsak hazánkban, de világszerte is folyamatos kihívásokkal szembesül, hiszen míg az igény egyre növekszik, a véradományok száma csökken. Minderre megoldást nyújthat egy nemzetközileg már jól működő program, amelynek célja, hogy a műtétek előtti megfelelő előkészítéssel a betegeknek ne legyen szükségük vérátömlesztésre. Ezzel a súlyos szövődmények is elkerülhetők.

Szilágyi Anna
2019. 02. 26. 6:18
null
Egy biztos, a véradásra és az önkéntes véradókra továbbra is szükség lesz Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PBM (Patient Blood Management) program lényege, hogy a beteget a lehető legnagyobb biztonságban tudják megoperálni. Ez pedig magában foglalja többek között a páciensek előkészítését a műtétekre, a beavatkozások közbeni vérveszteség csökkentését, valamint a műtét után felmerülő kockázatok minimalizálását is.

Gál János, a Magyar ­Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a program elindítását több tényező is motiválta.

Egy biztos, a véradásra és az önkéntes véradókra továbbra is szükség lesz
Fotó: Bach Máté

– Az egyik, hogy akinek problémája van a vérképzéssel, annál a műtét utáni időszakban sokkal magasabb a rizikófaktora a szövődményeknek, amelyekbe bele is halhat. Emellett folyamatosan csökken – hazánkban és egész Európa-szerte – a rendelkezésre álló vérkészlet, hiszen a toborzások, kampányok ellenére még mindig kevés a véradó.

A harmadik tényező pedig az, hogy maga a véradás szövet­transzplantációnak minősül, így annak ellenére, hogy a lehető legbiztonságosabb, azonos vércsoportba tartozó vért adjuk, lehetnek szövődmények – hangsúlyozta Gál János, aki szerint ezt a komplex protokollt – amelyet hazánkban az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) közösen igyekeznek elterjeszteni – már több országban sikeresen alkalmazzák, például Németországban és Romániában. Lényege, hogy a betegek saját vérét használja és őrzi meg.

Hazánkban is működnek hasonló, vérkímélő gyakorlatok, például figyelnek a vérmegtakarításra a műtétek során, fejlődnek, így egyre kevesebb vérveszteséggel járnak a beavatkozások, valamint új gyógyszerek jelennek meg, amelyek többek között elősegítik a véralvadást.

– A cél az, hogy mindezeket a jó gyakorlatokat elterjesszük, oktassuk, és sokkal tudatosabban, szervezettebben végezzük el, illetve tudatosítsuk az orvosokban, hogy erre koncentrálni kell – emelte ki a társaság elnöke.

Mint mondta, a program megvalósítása igen összetett csapatmunkát jelent, az aneszteziológusok mellett részt vesznek benne sebészek, ortopéd sebészek, hematológusok, gasztroenterológusok és transzfúziós szakemberek is.

A PBM programot azért az aneszteziológusok koordinálják, mert ők készítik elő a betegeket az operációkra, így ők látják azt is, hogy vérszegény-e, szükség van-e vaspótlásra vagy bármi egyébre ahhoz, hogy a műtét után ne alakuljanak ki szövődmények.

– Mindez a betegbiztonságot szolgálja, annak fontos eszköze – fogalmazott a professzor. Hozzátette: a program a nemzetközi tanulmányok szerint átlagosan húszszázalékos költségcsökkentést is jelenthet, mivel gyorsabb a beteg gyógyulása, hamarabb hazamehet a kórházból és a szövődmények ellátására fordított pénzt is megtakaríthatják.

Gál János szerint hazánk egyáltalán nincs lemaradva, hiszen más országokban is csak 2017–2018-tól működik a protokoll. – Németországból és Romániából már adataink is vannak, amelyek bizonyítják: a programban részt vevő betegek hamarabb felépülnek és kevesebb komplikációval szembesülnek – sorolta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy véradásra mindig szükség lesz.

– Az OVSZ által szervezett véradó kampányok fontosak, a program ezeket nem váltja ki teljes egészében, de abban jelentős mértékben tud segíteni, hogy kevesebb vérpótlásra legyen szükség, ezáltal csökkenjen a vérhiány – mondta el a professzor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.