Új pályázatokat írtak ki tanulmányi versenyekre és ösztöndíjakra

Több mint négyszázmillió forint támogatást nyerhetnek el tehetséges fiatalok az Emmi megbízásából a napokban közzétett pályázatokon. Egyes juttatások már nyolcéves kortól elérhetők, és külhoni magyar diákok, hallgatók is jelentkezhetnek.

Csókás Adrienn
2019. 07. 19. 6:41
null
Egyre népszerűbb az interaktív MaTech vetélkedő Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy összegű pályázati támogatásokat nyerhetnek el a köznevelésben és a felsőoktatásban tanuló fiatalok az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megbízásából közzétett legfrissebb felhívásoknak köszönhetően. A „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” 350 millió forint keretösszeggel járul hozzá a hazai és határon túli magyar tanulók fejlesztéséhez, és a juttatás egészen fiatal kortól megpályázható. A 8 és 12 év közötti általános iskolások fejenként 100 és 300 ezer forint anyagi segítséget kaphatnak egyéni fejlesztésre, 12 év felett pedig akár egymillió forintos ösztöndíj is elnyerhető. A 18 és 35 év közötti hallgatók és oktatók olyan kutatómunkára is igényelhetnek támogatást, amelynek eredménye valamilyen kiemelkedő tudományos cikk, könyv, oktatási segédanyag, netán műszaki, művészi alkotás, de akár tudományos vagy művészeti fesztiválon, kiállításon való bemutatkozásra is igényelhető az ösztöndíj.

Nyolcvanmillió forint értékben támogatja az Emmi a diákok nemzetközi tanulmányi és művészeti versenyeken, diákolimpiákon való részvételét is. A jelentkezők fejenként félmilliótól ötmillió forintig terjedő juttatásra számíthatnak, és nem csak a versenyzéshez igényelhetnek pénzt, hanem a csapatok felkészülését szolgáló szakkörök, előadások, felkészítő táborok lebonyolítására is. A pályázatok benyújtásának határideje július 31.

Egyre népszerűbb az interaktív MaTech vetélkedő
Fotó: Havran Zoltán

Már jelentkezhetnek a Hunyadi János-ösztöndíjra azok a magukat magyarnak valló, de határon túl élő fiatalok is, akik valamelyik anyaországi egyetemre vagy főiskolára iratkoznak be. A külhoni fiatalok teljes képzésben havi 30, részképzésben 80 ezer forint rendszeres juttatást kapnak.

Érdemes megemlíteni a Tempus Közalapítvány Irány Közép-Európa! című felhívását is, amely Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia és Szlovákia felsőoktatási intézményeiben kínál tanulási lehetőséget a 2019/20-as tanév őszi félévére. Az ösztöndíjat ebben az esetben a fogadó országtól kapják a hallgatók, így ennek mértéke államonként eltérő lehet. A külföldön töltött szemeszterek lehetősége a hallgatók mellett az egyetemi, főiskolai oktatók számára is elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.