Újabb álhír söpört végig a balliberális médián – itt a cáfolat

A Polgári Magyarországért Alapítvány sajtóközleményben reagált a hamis és téves állításokra.

Forrás: Polgári Magyarországért Alapítvány2021. 01. 27. 18:35

A Polgári Magyarországért Alapítvány sajtóközleményben reagált a hamis és téves állításokra.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség pártalapítványával, a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal kapcsolatban 2021. január 25-én a közvélemény félretájékoztatására alkalmas, helytelen állításokat tartalmazó cikk jelent meg a szabadeuropa.hu internetes hírportálon (A nagy pártcsaládokéval vetekszik a brüsszeli Fidesz-alapítvány költségvetése). A cikkben szereplő téves információkat sorra átvette az ellenzéki média (telex.hu, 444.hu, Népszava, 24.hu), majd az Euractiv.com, de még Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője is a tényeket elhallgatva, elferdítve posztolt a témában – írja közleményében a Polgári Magyarországért Alapítvány.

A megjelenések előtt egyik médium sem kereste fel és kérte a PMA véleményét, állásfoglalását. Az alábbiakban a fent említett cikkekben is szereplő hamis és téves állításokra szeretnénk reagálni – írják.

  • „A nagy pártcsaládokéval vetekszik a brüsszeli Fidesz-alapítvány költségvetése”. Nincs „brüsszeli Fidesz-alapítvány”. A Polgári Magyarországért Alapítvány a jogszabályoknak megfelelően Magyarországon bejegyzett szervezet, melynek székhelye Budapesten van.
  • Helytelen és ártó szándékot sejtető a párt, a pártalapítvány és a pártközeli think tankek (agytrösztök) fogalmának és finanszírozásának az összemosása. A megjelent cikk azt sugallja, hogy csak a Polgári Magyarországért Alapítvány részesül központi költségvetési támogatásból, ezzel szemben Magyarországon valamennyi pártalapítvány állami támogatásban részesül, melynek mértéke mandátumarányosan oszlik meg. (A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény rendelkezéseinek értelmében a pártalapítványok költségvetési támogatási rendszere az országgyűlési választásokhoz, támogatásuk mértéke pedig az alapító párt országgyűlési választáson elért eredményéhez igazodik.)
  • A pártalapítványok (nem csak a PMA) központi támogatásának összege mindenki számára nyilvános, az alapítványok gazdálkodása pedig átlátható (az Állami Számvevőszék vizsgálatai és jelentései alapján az átláthatóság éppen a DK pártalapítványával kapcsolatban vonható kétségbe). A támogatások 2020-ban az alapító párt országgyűlési választáson elért eredményéhez igazodva a következőképpen alakultak (millió Ft):
  • Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz)

    1 468,9

    Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP)

    359,3

    Gyarapodó Magyarországért Alapítvány (Jobbik)

    702,4

    Ökopolisz Alapítvány (LMP)

    212,6

    Barankovics Alapítvány (KDNP)

    149,7

    Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd)

    27,5

    Új Köztársaság Alapítvány (DK)

    194,5

    Savköpő Menyét Alapítvány (MKKP)

    41,3

     

    Megjegyzés: A német pártalapítványok (melyek mintául szolgáltak a 2003-ban megalkotott magyar pártalapítványi rendszerhez), például a CDU pártalapítványa, a Konrad-Adenauer-Stiftung, vagy a szociáldemokrata Friedrich Ebert Stiftung finanszírozására a németek 2019-ben összesen közel 400 millió eurós támogatást fordítottak.

  • „Megnéztük néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy tartanak-e fent külön brüsszeli irodát saját tevékenységük képviseletére. Egyetlen ilyen esetet sem találtunk, valamennyien beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel.” A fenti mondat könnyen félreértelmezhető állítás, mivel a német CDU (KAS Europabüro Brüssel), a CSU (HSS Europa-Büro Brüssel), és a Zöldek (Heinrich Böll Stiftung European Union) pártalapítványai is jelen vannak Brüsszelben, több alkalmazottal. Sőt, a pártalapítványokon túl a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is működtet Brüsszelben „Budapest irodát”, melynek a fővárosi önkormányzat a közelmúltban 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a rendelkezésére álló összegét.
  • Dobrev Klára szerint a Fidesz irodát vásárolt Brüsszelben.” #Fidesz purchased an office of 500 m2 in Brussels” és azt is írja, hogy „Its budget helps you understand more about the current political injustice in #Hungary.”, miszerint a PMA költségvetése segít jobban megérteni a Magyarországon jelenleg uralkodó politikai igazságtalanságot. Dobrev állításával szemben az igazság az, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány nyitott irodát Brüsszelben.
  • A PMA nagy tisztelettel azt javasolja a Képviselő Asszonynak, hogy inkább a DK pártalapítványának gazdálkodását ellenőrizze, és a 2017-2018. évre vonatkozó ÁSZ jelentés iránymutatásait figyelembe véve a jövőben őrködjön jobban a közpénz felelősségteljes és átlátható felhasználása felett.

    Az Alapítványunkkal kapcsolatos megjelenés is példája annak, hogy az elmúlt években a hazánkról szóló információk gyakran egyoldalúak, negatívan elfogultak voltak, s a valóságot eltorzítva, nemritkán hamis képet festettek Magyarországról. Alapítványunk a brüsszeli jelenlétével kíván tenni ez ellen.

    Brüsszeli képviseletünk legfőbb célja, hogy a párbeszéd révén egy kiegyensúlyozottabb kép alakuljon ki hazánkról az európai politikai, gazdasági és tudományos döntéshozók körében – írja a PMA közleménye.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.