Újabb oltási akciót hirdet a kormány

– A háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a hatvan év felettieket, akik még nem oltatták be magukat a koronavírus ellen – jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. Az építőanyag-ipar szabályozásáról szóló rendelkezésekről is döntött a kormány.

Máté Patrik, Végh Attila
2021. 07. 07. 15:24
null
A képen beoltanak egy idős nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 25-én Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlamentben folyó vita mellett járványügyi kérdéseket is tárgyaltak a mai kormányülésen. Gulyás Gergely szerint jók a hírek, de a viharfelhők távolabb már gyülekeznek. Ezzel együtt

Magyarország jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

A negyedik hullám és a koronavírus delta variánsa azokra veszélyes, akik nem oltatták be magukat. A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt, az oltatlanok a veszélyeztetettek. Bár a brit variáns és a delta variáns is gyorsabban terjed, de ez csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek oltással.

A képen beoltanak egy idős nőt a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 25-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Emiatt

a kormány új oltási akciót indít, medikusok bevonásával keresik fel a háziorvosok azokat, akik eddig nem oltatták be magukat, leginkább a 60 év felettieket. Ha valaki jelentkezik, két napon belül ingyenesen bármilyen oltóanyaggal meg tudja szerezni a védettséget.

A zöld kártyák kiállítása zavartalan, több mint félmilliót igényeltek és nyomtattak ki eddig. A kormány mindenkit arra kér, külföldi utazás előtt a Külügyminisztérium honlapján tájékozódjon arról, hogy az adott országba milyen körülmények között lehet belépni, milyen oltásokat fogadnak el, milyen tesztek kellenek.

Az utolsó napok adatai szerint itthon 5 519 000 polgár rendelkezik oltások adta védettséggel, 44 új beteget regisztráltak, egy halálos áldozata volt tegnap óta a koronavírusnak, az utóbb napokban csak oltatlanok voltak az áldozatok.

A mai volt a harmadik olyan ülése volt a kormánynak, amelyen az építőpari alapanyagok körüli gazdasági intézkedésekről tárgyalt. Az építőanyagok árdrágulása a fém- és a fatermékek piacán nem gazdasági okok miatt következett be. Emiatt

a kormány döntött arról, hogy kiviteli engedély kell az építőanyagok exportjára,

ez 2021. október elsejétől lesz érvényes. A bejelentési és regisztrációs kötelezettség viszont azonnali hatállyal érvénybe lép: az építőanyagok fuvarozására és értékesítésére, továbbá az importra is vonatkozik.

A miniszter elmondta, hogy a közúti fuvarozást is be kell majd jelenteni. – Kiegészítő bányajáradékot fogunk bevezetni, így az ezzel foglalkozó cégek kilencvenszázalékos bányajáradékot kell hogy fizessenek. Ez azokra vállalkozásokra terjed ki, amelyeknek az árbevétele meghaladja a hárommilliárd forintot – közölte Gulyás Gergely.

– Ma 4 607 000 fő dolgozik Magyarországon, ez negyvenhétezer fővel több az áprilisi adatokhoz képest

– emelte ki a miniszter, hozzátéve: idén nyárra a kormány ígérete teljesülni fog; minden megszűnt munkahely helyett másikat hoz létre. Szerinte ez szép teljesítmény úgy, hogy még a járvány is velünk van. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a második negyedéves gazdasági növekedésről még nincsenek adatok, de számítások szerint a magyar gazdaság bővülése jelentős lesz. – Cél, hogy soha nem látott gazdasági növekedés legyen, és ha eléri az 5,5 százalékot a növekedést, akkor a családok számára visszafizetjük a jövedelemadót – közölte Gulyás Gergely.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter elmondta, az augusztus 20-i ünnepségeken sajnálatos módon, Budapest főpolgármesterének döntését tudomásul véve

a tűzijátékokból kihagyják a Lánchíd fényfestését és kivilágítását.

A kínai vakcinákkal kapcsolatos tesztelésekről, a védelem kialakulásáról közzétett álhírek megalapozatlanok, a kínai oltóanyagot a WHO engedélyezte, hatékonynak találta, ezt a magyar adatok is alátámasztják, felelőtlen a félelemkeltés.

Az építőiparban esedékes exportkorlátozással kapcsolatban a miniszter azt mondta, nem az a cél, hogy az áruk szabad áramlását korlátozzák, ezzel EU-s alapelvet sértenének.

A visszaéléseket akarják megakadályozni, ami az extraprofitra irányul, s nem piaci okokra vezethető vissza.

Orbán Viktor és az ukrán miniszterelnök találkozásával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy hajlandók vagyunk az egyeztetésre, Szijjártó Péter személyesen is jelezte: Magyarország az ukrán csatlakozás mellett tette le a voksát. Ugyanakkor tűrhetetlen az ukrán kisebbségi törvény, ennek a törvénynek a megváltoztatása a kritériuma, hogy Magyarország támogassa Ukrajna felvételét a NATO-ba.

A mai EP-vita is azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök javaslata, ami az Európai Parlament átalakításáról szól, szükséges. Ellentmond minden integrációs törekvésnek a mostani uniós parlament, ami totalitárius törekvésekkel van átitatva, és úgy törekszik kizárólagosságra, hogy Közép-Európa érdekeit nem veszi figyelembe, ráadásul drága is. – A zsarolás nem tartozik a bizottság eszköztárába. A pedofilellenes törvénynek az uniós pénzekhez semmi köze nem lehet, ezt Vera Jourová is elismerte – közölte Gulyás Gergely. – Ha az EU a jogállamiságot tiszteletben tartja, akkor a szabályok szerint kell eljárniuk, mi a vitára nyitottak vagyunk – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, nem Vera Jourovához tartozik a gyermekvédelmi törvény, így nem vele kell tárgyalni, nem is lényeges, hogy a biztos mit gondol.

– Álhír, amit a Politico megjelentetett, folyamatosak a tárgyalások a bizottság és a kormány között a helyreállítási alap kapcsán – közölte Gulyás Gergely.

A gyermekek védelméről szóló törvény kapcsán a miniszter rögzítette: az oktatásban garantálják a diszkriminációmentességet. – Az EU-ban kimondva-kimondatlanul úgy gondolják, a gyerekeket nem a szülőknek, hanem LMBTQ-aktivistáknak kellene nevelniük – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti konzultációval kapcsolatos plakátok a kormány plakátjai, amit a kormány jó reklámnak tart, figyelemfelkeltő, ami már alapjaiban siker. A Sinopharm-vakcinával kapcsolatosan a baloldali, liberális újságírókat megkérte, ne vindikálják magukat virológusnak.

Ha a szakértők, a WHO kinyilatkoztatják, hogy kell harmadik oltás, akkor van elég vakcina készleten, amivel egy éven belül meg lehet ismételni az oltást.

– Ma körülbelül hatmillió védett ember van Magyarországon, ha hozzávesszük azokat is, akik már átestek a betegségen – mondta a miniszter a járvánnyal kapcsolatos további kérdésekre válaszolva. Hozzátette: van 2,5 millió ember, aki nem oltotta be magát, akik nem köz-, hanem elsősorban önveszélyesek. Ha beoltatják magukat, akkor lényegesen csökken a súlyos megbetegedés lehetősége.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az oltást sehol nem tették kötelezővé, így a magyar kormány sem döntött erről.

– A felelősség azé, aki nem oltotta be magát. Ha a társadalom 85 százaléka be lenne oltva, akkor a delta variáns ellen is védett lenne az ország. Érdemes vitázni, és jogosak azok a kérdések, hogy legyen-e kötelező egyes területeken az oltás – mondta a miniszter, aki mindenkit vitára biztat a kérdésben. – Humán erőforrás tekintetében jól áll az ország, így felkészülten várjuk az esetleges a negyedik hullámot – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter a mai strasbourgi konferenciával kapcsolatban kijelentette,

van egy Magyarországot gyűlölő, a mi ellenzékünk által fűtött csoport az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben, amely Magyarországot rendszeresen, visszatérően gyalázza.

Magyarország elsősorban csak magára számíthat. – Önállónak és függetlennek lenni a globalizált világban nem lehetséges. Vannak partnereink az unióban és Európán kívül is, sokan, sokszor kiálltak már mellettünk – rögzítette Gulyás Gergely. Megosztja az Európai Uniót a magyar gyermekvédelmi törvény, ez a bizonyítéka, hogy Brüsszeltől függetlenül többféle gondolkodásmód is létezik a politikus szerint.

A brexit utáni Angliára is számíthat az ország, az Egyesült Királyság érdeke, hogy az EU-tagállamokkal fennmaradjanak a kapcsolatok gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból is.

A britek is az uniós döntések miatt hagyták el a közösséget: úgy látták jónak, hogy Angliában angol bíróság hozza az ítéleteket.

Boris Johnson brit kormányfő (jobbra) fogadja magyar hivatali partnerét, Orbán Viktort a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 28-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

– Ha az a kérdés, hogy a homofóbia ellen ki tette a legtöbbet, akkor az a válasz, hogy a magyar miniszterelnök tette a legtöbbet azzal, hogy 2015-ben lezárta a határt a migránsok előtt – emlékeztetett a miniszter.

– Nincs napirenden a nyugdíjkorhatár emelése

– válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely, hozzátéve: a rendszer képes önmagát fenntartani, azonban ha ezt meg akarjuk őrizni, akkor továbbra is a családpolitikát kell támogatni a demográfiai kihívások kapcsán.

– Senki nem tiltja meg, hogy egy tinédzser bárkivel, bármiről beszélgessen, nem korlátozzák a szólásszabadságukat – mondta a miniszter a pedofilellenes törvény kapcsán.

– Sok vakcinánk van, a legtöbb a Pfizerből van, valamint Sinopharmból is jelentős mennyiség áll rendelkezésre, kidobni nem kellett vakcinákat. A német mRNS-vakcinából a tervek szerint nem érkezik Magyarországra – rögzítette Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva.

A sírhelyek újraváltási költségeivel kapcsolatban a kormánynak az a véleménye, hogy nem itt kell a temetőknek nyereséget produkálniuk – derült ki a sajtótájékoztatón.

– Ha megnézzük, hogy mit írt a pedofíliáról Daniel Cohn-Bendit, és hozzávesszük, hogy mennyi ideig dolgozhatott az EP-ben akkor nincs min csodálkozni a pedofilellenes törvényről szóló EU-s álláspont kapcsán – rögzítette Gulyás Gergely. A miniszter a geopolitikai viszonyok kapcsán hangsúlyozta: Magyarország a békés együttműködésben érdekelt a külpolitikában.

A NATO és az EU tagjaként abban is érdekeltek vagyunk, hogy a nagyhatalmak közötti viszony nyugodt legyen.

– Lényegesen több a hajléktalan és több a szemét, így lehet összefoglalni a főváros elmúlt két évét. A dugók pedig nem teszik zölddé Budapestet, ahogy a főpolgármester szeretné – mondta Gulyás Gergely. – Ahol értelmes együttműködésre van lehetőség, ott arra törekednek a fővárossal – emelte ki a miniszter, hozzátéve: döntés született arról is, hogy 10,2 milliárdos támogatást kapnak a fővárosi szakrendelők.

A főváros még nem hívta össze a közgyűlését. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta,

ha Tarlós István cselekedett volna így főpolgármestersége idején, akkor a balliberális sajtó a jól ismert kettős mérce alapján elmarasztalta volna.

Hozzátette, vannak tehetséges, előremutató ellenzéki polgármesterek is a kerületekben, akiknek a saját közösségükhöz, a demokráciához, képviselő-testületükhöz való viszonyukat jelzi, hogy amint a jogszabály ezt lehetővé tette, összehívták a közgyűlést, ellentétben Budapest főpolgármesterével.

A miniszter szerint a főváros vezetésének a tevékenységét az alapján érdemes megítélni, amikért felelnek. – Például ilyen a közlekedés vagy a köztisztaság – közölte. Gulyás Gergely elmondta, hogy a bérlakástörvény kapcsán tiszteletben tartja a köztársasági elnök vétóját.

Nem tartja elfogadhatónak viszont, hogy Dobrev Klára rasszistának és homofóbnak állította be Orbán Viktort a mai EP-vitán. – Ha az EU-ban van még jelentősége a jogszabályoknak, akkor csak a források helytelen felhasználása esetén lehet pénzeket elvonni egy országtól, ezt a kormány mindig támogatta – mondta a miniszter.

– Orvosból és ápolóból is több dolgozik az állami ellátórendszerben az új szolgálati jogviszony elfogadása óta

– közölte Gulyás Gergely, hozzátéve: az Országos Kórházi Főigazgatóság fog dönteni arról, hogy milyen pluszjuttatások lesznek az egészségügyben, kiemelten foglalkozva a nőgyógyászati ellátásokkal.

A Diákváros kapcsán a miniszter elmondta: egyértelmű, hogy lesz Diákváros, ami egy kész koncepció és jó terv, a Fudan Egyetem vitája pedig ettől teljesen független.

A gyermekek védelméről szóló törvény kapcsán Gulyás Gergely közölte, hogy a pedofil-nyilvántartásban mindenkinek a neve olvasható lesz, aki a jogszabály hatálya alá esik.

A miniszter elmondta: kerültek olyanok is a koronavírus-halálozási statisztikába, akiknek a halála nem volt összefüggésbe hozható a betegséggel, de ezeket az eseteket később kivették az adatok közül. – Magyarországon ennek ellenére is szigorú volt a Covid-nyilvántartás – mondta.

– Azokban a társadalmakban, ahol jelentős a migráció, ott kisebb lehet a homoszexuálisokkal szembeni tolerancia. Magyarország az elfogadó országok közé tartozik

– hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. – A Btk. úgy került módosításra, hogy a kisebbségekkel szembeni sérelmek súlyosabban büntethetők, az emberi méltóság védelme a homoszexuálisok számára is biztosított – közölte a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.