Varga Mihály: Magyarországon továbbra is megéri diplomát szerezni

Magyarországnak szüksége lesz a most megszerzett tudásra, a hallgatók kreativitására, elhivatottságára.

Forrás: MTI2020. 08. 31. 16:25
VARGA Mihly
Budapest, 2020. augusztus 31. Varga Mihly pnzgyminiszter beszdet mond az budai Egyetem tanvnyitjn 2020. augusztus 31-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály, a II–III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a hallgatókhoz szólva azt hangoztatta: Magyarországnak szüksége lesz a most megszerzett tudásra, a hallgatók kreativitására, elhivatottságára. A magyar gazdaság sikerének kulcsa, hogy az elmúlt években nemcsak a termelés, hanem egyre inkább az innováció és a kutatás-fejlesztés területén is megindult az előrelépés – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető elismerősen szólt az egyetem digitális oktatás terén tett fejlesztéseiről és a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő kutatásairól is, utalva az Óbudai Egyetemen kifejlesztett tömeglélegeztető-rendszerre. Mint mondta, jó volt látni, hogy a magyar kutatók felkészültsége és kreativitása most is előrevivő volt, és ismét bebizonyosodott, hogy Magyarországon megvan az a szellemi tőke, az az egyetemi háttér és azok a kiváló kutatók, amelyekre és akikre a fejlődéshez szükségünk van.

Varga Mihály kitért arra is, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első hullámában, ami a magyar emberek fegyelmezettségének is köszönhető volt. Kiemelte: a veszély nem múlt el, küszöbön a második hullám, ezért továbbra is óvatosnak kell lenni. „Egy ország védekezésének a minőségét, az óvintézkedések betartását az emberek felelősségérzete határozza meg” – fogalmazott Varga Mihály.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt rendhagyó tanévet hagytak maguk mögött, és a járványhelyzet ugyan megváltoztatta az egyetem életét, de sem felülírni, sem gúzsba kötni nem tudta. Hangsúlyozta, a veszélyhelyzet alatt is arra törekedtek, hogy a hallgatókat a megszerezhető tudás elsajátításában nem érje hátrány, így az egyetem folyamatos volt az oktatás és a kutatás, és felkészültek arra, hogy bármikor újra átálljanak az online oktatásra.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rektor kitért az egyetem kifejlesztett lélegeztetőgép-rendszerre, amelyet a legjelentősebb szellemi terméknek nevezett, és a berendezés elnyerte az Európai Unó innovációs nagydíját.

Mint mondta, büszke arra, hogy az Óbudai Egyetem a koronavírus elleni küzdelemben nemcsak alkalmazott, hanem alapkutatási szinten is „megmutatta magát.”

Kovács Levente szerint az egyetem kitört az egyformaságból, egyediek lettek, és az új stratégia megfogalmazása óta szép eredményeket értek el. Kitért arra is, hogy az egyetem jelentős szerepet vállalt a kormányzat Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiájában és a Modern városok program célkitűzéseinek megvalósításában. Elmondta: normál eljárásban 4105 hallgató szerzett idén diplomát az egyetemen, a 2020/2021-es tanévet pedig 2827 magyar és 144 külföldi hallgató kezdheti meg.

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az Óbudai Egyetem magán viseli mindazokat a pilléreket, amelyeket a 2016-os felsőoktatási stratégiában megfogalmaztak. Olyan képzéseket folytat, amely a gyakorlati képzés megerősítését helyezi előtérbe, ennek egyik példája a duális képzés és ennek egyre erősebb megjelenése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.