Visszavenné Mohácsot a Fidesz

Felszámolná a politikai csatározásokat és a város fejlesztése érdekében minden követ megmozgatna a Fidesz–KDNP, ha szep­tember 27-én megnyeri az időközi önkormányzati választásokat. A kormánypártok folytatnák a folyamatban levő beruházásokat, az intézményeket funkciókkal töltenék meg, és közben a fiatalság megtartása érdekében fejlesztenék az oktatást. Emellett méltó módon felkészülnének a mohácsi csata 500. évfordulójára.

2020. 09. 14. 7:12
null
Pávkovics Gábor Fidesz KDNP Polgármester jelöltje Mohács Volánbusz. 20200911 Mohács Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muszáj volt júliusban feloszlatnia magát a képviselő-testületnek, mert nem lehetett tovább várni, a tavaly MSZP-s színekben győztes Csorbai Ferenc-féle városvezetés egyre inkább anarchiá­ba taszította a polgármesteri hivatalt – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Pávkovics Gábor, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, aki 22 éve dolgozik a mohácsi közigazgatásban. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy a tavaly októberi választást követő első öt-hat hónapban a polgármesteri hivatalban meglevő jó automatizmusok még tovább lendítették a város szekerét, de idővel Csorbai Ferenc átváltott kampányüzemmódba, és magát kezdte felépíteni. – Aztán jött a járványhelyzet, és a polgármester sok mindenről egyedül döntött, furcsa szakértői szerződéseket és megbízásokat kötött, amivel a klientúráját építette. A vészhelyzet után a testület kérte a polgármestert, hogy törölje a problémás szerződéseket, de Csorbai Ferenc ezt nem tette meg, nem végezte el a feladatát, sőt a jegyzőt is kirúgta, így csak az önfeloszlatás és az új választás maradt – emelte ki Pávkovics Gábor.

Visszaadnák a várost a mohácsiaknak

A kormánypárti politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Csorbai Ferenc vezette csapat egymás után teszi a feljelentéseket. Legutóbb a városi cég ellen kezdeményeztek eljárást; ezekkel a kormánypártokon igyekeznek fogást találni. Szavai szerint a balliberálisok egyetlen fegyvere a botránykeltés, a vádaskodás, semmi mással nem próbálkoznak. Pávkovics Gábor azonban kiemelte, hogy a jobboldal nem megy bele a sárdobálásba, hanem a saját programjára koncentrál. – Be kell fejezni a folyamatban levő fejlesztéseket, újabb beruházásokat kell indítani, meg kell valósítani a helyben felmerült jó ötleteket, és közben funkció­val kell megtölteni az eddig megépített, felújított intézményeket, vissza kell adni azokat a városnak. A kampányban a Mohács Lokál névre keresztelt kisvideóink­ban helyi közéleti személyiségek, köztiszteletben álló embereket szólaltatunk meg, akik elmondják, miért a kormánypártoknak kell tovább vezetniük a várost. Ennek nagy sikere van – emelte ki a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt.

Pávkovics Gábor kitért arra is, hogy az általános, illetve a középiskola után nagyon sok fiatal Pécsett tanul tovább, és a közép-, majd felsőfokú tanulmányaik befejezése után már nem is jönnek haza. Ezen szeretnének változtatni azzal, hogy megerősítik, fejlesztik a helyi középiskolákat, esetleg a Pécsi Tudományegyetem egyik karát a városba csábítják, hogy a minőségi oktatással a városban tudják tartani a fiatalokat.

Méltó megemlékezést álmodnak

Már csak azért sem mindegy, ki lesz a Baranya megyei város polgármestere a következő négy évben, mert 2026-ban lesz a mohácsi csata 500. évfordulója. Ezzel kapcsolatban Hargitai János, a mohácsi központú választókerület Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője több baranyai intézményvezetővel és kutatóval közösen egy kiáltványt írt alá a csata 494. évfordulóján, a nemzeti emlékhelyen. A kereszténydemokrata politikus azt javasolja, hogy az ütközet fél évezredes évfordulóját, a ­2026-os évet nyilvánítsa nemzeti emlékévvé, megvalósítását pedig támogassa a kormány. Hargitai János a következő évek teendőit két csoportra osztotta. Szavai szerint az egészet úgy kell elképzelni, mint egy hagymát, amelynek van a külső héja és vannak a belső buroklevelei. – Így van három, látványos nagyberuházás, amelynek ­2026-ig el kell készülnie. Az autópálya addigra eléri a horvát határt, meg kell épülnie egy közforgalmi kikötőnek és egy új hídnak – emelte ki Hargitai János.

A politikus fontosnak tartja azt is, hogy a mohácsi csata jelentőségéhez méltó múzeum létesüljön a történelmi esemény helyszínén. Hozzátette: lényeges az is, hogy ne csak az első, hanem az 1687-es, második mohácsi csatára is emlékezzünk; a két helyszínt össze lehetne kötni egy tematikus kerékpárúttal, amely mentén turisztikai attrakciók kaphatnának helyet. Az ország­gyűlési képviselő elmondta, 2026-ra be kell fejezni a 400. évfordulóra tervezett, de félbehagyott Fogadalmi emléktemplom megépítését is, amelynek hiányzik a tornya, emellett több templomot és a város főterét is fel kell újítani. Szavai szerint az 500. évforduló az egész nemzet figyelmét Mohácsra irányítja, ami az eddigieknél is nagyobb kormányzati támogatást valószínűsít.

Megosztottak a választók

A politikus kiemelte azt is, hogy a felkészülést a megemlékezésre most sincs korán elkezdeni. Szerinte készülhetnének a csatáról filmek, tudományos publikációk, könyvek, és fontos lenne, hogy a kormány kiemelten ösztönözze és támogassa a mohácsi csatával kapcsolatos történeti, régészeti kutatásokat, művészeti programokat, képzőművészeti alkotásokat. – Egy kormánnyal együttműködni képes városvezetés nagyobb garanciát jelent arra, hogy méltó módon fel tudjunk készülni az 500. évfordulóra és meg tudjunk emlékezni a magyarság életét nagyban befolyásoló 1526-os mohácsi csatáról – hangsúlyozta Hargitai János.

Mohácson az emberek rendkívül megosztottak abban, hogy ki nyeri az időközi önkormányzati választást. Sokan vannak, akik nem hajlandók a szeptember 27-i megméretésről beszélni, mások megteszik, de őket – legalábbis állításuk szerint – nem érdekli a politika, annak helyi változata sem. Egyikük, egy középkorú férfi széles mosollyal az arcán a klasszikus szófordulattal élt: nekem všetko jedno (teljesen mindegy), hogy mi lesz. Egy fiatal nő, aki mohácsi származású, de nem a városban lakik, már beszédesebb. Ő sejtelmesen azt mondta, hogy reméli, ahogy korábban (Mohácson rendre a Fidesz–KDNP nyerte a választást), úgy most is jól döntenek az emberek, mert a városban összetartó közösség él. Akik hajlandók voltak az esélylatolgatásra, legyenek bármilyen párt szimpatizánsai, mindannyian úgy fogalmaztak, hogy kiélezett küzdelem várható. Akadt, aki a balliberálisok győzelmét várja, érdekes volt azonban, hogy az egyik baloldali szimpatizáns, aki a polgármester és felesége ismerősének mondta magát, kiemelte: a Fidesz–KDNP nyeri a választást, az ismerősei közül sokan a kormánypártokat támogatják. – Sokan bírálják Csorbai Ferencet, s úgy tartják, Pávkovics Gábor amúgy is egy „észkombájn” – tette hozzá. Kevesebb mint két hét múlva kiderül, kinek volt igaza.

Harmincegyen a mandátumokért

Összesen harmincegy, köztük négy független politikus száll ringbe a képviselő-testület 13 mandátumáért a mohácsi időközi önkormányzati választáson, a polgármesteri székért hárman méretik meg magukat. Ad polgármesterjelöltet a Fidesz–KDNP, a Mi Hazánk és a balliberális összefogás, a VAN Közéleti Egyesület is, s mindhárom szervezet az egyéni körzetekben is állított aspiránst. A balliberálisok polgármesterjelöltje most is Puch László volt MSZP-pénztárnok veje, Csorbai Ferenc lesz, a különbség annyi, hogy a politikus tavaly októberben a szocialisták színeiben indult, de azóta otthagyta a pártot, és most egy csonka balliberális összefogásban méreti meg magát, mivel a Momentum nem támogatja. Emlékezetes, Csorbai úgy tudott nyerni a tavaly őszi polgármester-választáson, hogy Szekó József, a kormánypártok jelöltje, a város addigi első embere nem sokkal a szavazás előtt elhunyt, így az akkor szocialista politikus kihívó nélkül maradt. (B. A.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.