Vizoviczki László a Kúriától reméli a szabadulását

Ismét bíróság előtt tárgyaltatná a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalási ügyét, ami miatt hét év fegyházat kapott az egykor az éjszaka császárának tartott Vizoviczki László. A Magyar Nemzet értesülése szerint a vállalkozó és védője a Kúrián vitatják a jogerős döntést, amellyel kizárták a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből, s így szerintük súlyosabb ítéletet kapott, mint első fokon. A Kúria júliusban dönthet az indítványról.

2019. 05. 13. 5:50
null
Az éjszaka volt császárával nem jött létre a vádalku, holott megszűntek volna az ellene indított eljárások Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerős ítélete felülvizsgálatát kezdeményezte a Kúrián Vizoviczki László, miután védője kétszáz oldalas indítványt nyújtott be erről – erősítették meg a Pesti­Srácok.hu-nak a Kúria sajtóosztályán. A Magyar Nemzet a jogerős ítéletről beszámolva tavaly október 4-én írt arról, hogy a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt 7 év fegyházra és 330 millió forint vagyonelkobzásra ítélt vállalkozó és védője a Kúriához kíván fordulni. Most ez történt meg.

Másodfokú, jogerős ítéletében hét év fegyházzal és 330 millió forint vagyonelkobzással sújtotta Vizoviczki Lászlót felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtábla.

A Fővárosi Törvényszék 2017 tavaszán első fokon szintén hét év szabadságvesztésre és 600 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a vállalkozót, ám akkor nem mondták ki a bűnszervezetben való részvételt. Az ítélőtábla ugyanakkor nemcsak a minősítést változtatta meg, hanem a büntetés is súlyosbodott, miután Vizoviczkit és öt társát kizárták a kedvezményből. Így az elítéltek a büntetésük kétharmadának letöltése után nem szabadíthatók, és ezzel a döntéssel kvázi egyharmaddal megemelték a büntetésüket.

Az éjszaka volt császárával nem jött létre a vádalku, holott megszűntek volna az ellene indított eljárások
Fotó: Bach Máté

A Magyar Nemzetnek védői körből megerősítették, hogy a felülvizsgálati indítvány lényegében erre alapul. Elsősorban arra kérik a Kúriát, hogy helyezze hatályon kívül az első- és másodfokú ítéletet, és szüntesse meg az eljárást, másodlagosan pedig azt, hogy utasítsák a másodfokú bíróságot új eljárásra. A Kúria júliusban dönthet az indítványról. Vizoviczki addig tovább tölti a kiszabott büntetést, miközben a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt tovább zajlik a másik per ellene. A törvényszék korábban arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy év végéig elsőfokú ítélet várható a rendőri vezetők és más hatósági személyek megvesztegetése miatt még 2015-ben indult eljárásban.

A vád lényege, hogy az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások, majd vendéglátóipari tevékenysége kapcsán ismert Vizoviczki jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda vezető beosztású tisztjeivel és más hatóságok munkatársaival, akiket rendszeresen lefizetett.

A PestiSrácok emlékeztet arra, hogy Vizoviczki vádalkuval szabadult volna az ellene indult eljárásokból. 2014-ben információkat adott át Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökről és Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszterről a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), majd felajánlotta, hogy a háttérbe húzódva, a nyomozati és bírósági szakból is kimaradva, operatív együttműködőként segítené a hatóságok munkáját a két politikus ügyében.

A vádalku azonban nem jött létre, az ellenzéki pártok mégis rendre azt vetik a hatóságok szemére, hogy mindenáron terhelő vallomást próbáltak kicsikarni Gyurcsányra például az azóta már elítélt, pártokhoz kapcsolódó terheltektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.