Von der Leyen beadta a derekát: Brüsszel nekimegy a pedofília elleni törvénynek

Az Európai Bizottság elnöke szerint szégyenteljes a pedofília elleni magyar jogszabály. Az EB levelet küld a magyar kormánynak.

2021. 06. 23. 11:16
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. február 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok vezetõivel a tagállamok közötti védelmi és biztonságpolitikai együttmûködésrõl videokonferencia keretében tartott tanácskozás végén Brüsszelben 2021. február 26-án. MTI/EPA/Pool/Johanna Geron Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) ma bejelenti, hogy jogi lépéseket tesz Magyarországgal szemben a pedofília elleni törvény miatt – írta szerdán a Politico. Az uniós ügyekben jól értesült lap információit Ursula von der Leyen elnök máris megerősítette, a belga miniszterelnökkel közösen tartott, szerda délelőtti sajtótájékoztatóján

szégyenteljesnek nevezte a magyar jogszabályt.

Mint mondta, máris utasította az illetékes biztosokat, hogy levélben fejezzék ki Brüsszel jogi aggályait a szerinte diszkriminatív törvénnyel kapcsolatban. – Nem kötünk kompromisszumot. A magyar törvény valamennyi uniós értékkel szembe megy – mondta Von der Leyen, aki szerint Európának igenis fel kell karolnia a sokszínűséget.

A sajtótájékoztatón pár belga újságíró meg is tapsolta az elnöknő bejelentését.

Ursula von der Leyen és Alexander De Croo belga miniszterelnök közös tájékoztatója Fotó: Európai Bizottság

Az EB múlt héten még következetesen arról tájékoztatta a brüsszeli sajtót, hogy részleteiben vizsgálja a törvényt. Fordulatot az hozhatott, hogy tegnap

az Általános Ügyek Tanácsának luxembourgi ülésén zömében liberális vezetésű, nyugati és északi államok közös állásfoglalásban tiltakoztak a jogszabály elleni – kifejezetten jogi lépéseket kérve az uniós bizottságtól.

Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte a magyar álláspontot az ülésen, aki azt követően magyar lapoknak – köztük a Magyar Nemzetnek – arról beszélt: ő maga angolul is ismertette a törvény szövegét az uniós kollégákkal, tehát a jogszabályt immár „az nem érti, aki nem akarja”. – Sajnálom, hogy Európát ma a liberális gőzhenger tartja nyomás alatt. A magyar kormánynak legitim véleménye, hogy a családok védelme, a gyermekek háborítatlan fejlődésének a biztosítása kötelesség. Ezt nem lehet kivenni a családok kezéből, nem lehet alávetni lobbicsoportok befolyásának – érvelt a tárcavezető, aki elmondása szerint Luxembourgban azt is a tagállamok képviselőinek tudtára adta,

hazánkban az alaptörvény biztosítja a diszkriminációmentességet, s ez minden társadalmi csoport esetében következetesen érvényesül is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.