Zöldzászlót bont a héten Szanyi Tibor mozgalma

Igen néven a hét végén indul útjára Szanyi Tibor új mozgalma, amit a politikus „a globális életben maradás egyik magyarországi ágaként” jellemzett, és amely állítása szerint nem kíván párttá válni. Kiderült az is, hogy bár nemrég az elnökség nyomására felfüggesztették párttagságát, mára visszanyerte jogait.

Bákonyi Ádám
2019. 08. 27. 5:50
null
Brüsszelből hazatérve robbantott a szocialista politikus Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap, a horányi Baloldali Sziget Fesztiválon bont zászlót Szanyi Tibor új mozgalma, ami a korábban tervezett Bal Blokk helyett az Igen nevet viseli majd – értesült a Magyar Nemzet.

– Igazság, egyenlőség, egyetértés a főbb alapvetésünk, s ezeket jól fedi ez a szó – magyarázta a névválasztást lapunknak az MSZP alelnöke, aki egyelőre nem kívánta megnevezni, hogy eddig kik csatlakoztak a mozgalomhoz. Annyit árult el csupán, hogy a hét végi bemutatkozón szinte mindenki ott lesz, aki segített a szerveződés elindításában, ahová várják magánszemélyek és más szervezetek csatlakozását is.

– Szeretettel várunk mindenkit, aki hozzá akar tenni, de a régi reflexeket, averziókat kéretik hátrahagyni – jegyezte meg. Bár Szanyi korábban elsősorban azzal magyarázta a mozgalom létrehozását, hogy az MSZP és elnöke, Tóth Bertalan alkalmatlan a baloldali, sőt a radikális baloldali érzelmű emberek megszólítására, most azt hangsúlyozta: a szerveződés „a globális életben maradás egyik magyarországi ága”.

– A pontos cél is ez: életben maradni – jelentette ki a politikus, aki szerint 2019 eddigi ökológiai katasztrófái már önmagukban is elég muníciót adnak ehhez. Hangsúlyozta: mi, magyarok sem maradunk ki a közös feladatokból, annak ellenére sem, hogy a hazai politikai struktúra még a régi kihívásokkal bajlódik. – Nincs ilyen célunk – fogalmazott az MSZP alelnöke kérdésünkre, hogy idővel párttá válhat-e a mozgalom.

Kiderült az is, hogy a politikus a közelmúltban visszanyerte párttagságát, ezzel együtt valamennyi jogát is. Ismert: miután az MSZP katasztrofális európai parlamenti választási szereplése következtében elveszítette brüsszeli mandátumát, Szanyi Tibor nyílt levélben élőhalottnak, korruptnak, a koncon marakodó, degenerálódó belterjes klubnak nevezte pártját, később pedig kijelentette, hogy „a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”.

A történtek után fegyelmi eljárás indult Szanyi ellen, ám első fokon az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa csupán megrovásban részesítette őt. A döntésbe a párt elnöksége viszont nem nyugodott bele, és keményebb büntetésért fellebbezett, aminek másodfokon az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága eleget is tett, így felfüggesztette Szanyi párttagságát.

– Vihar egy kanál vízben. Megyünk előre – kommentálta „rehabilitását” a politikus. Tény ugyanakkor, hogy Szanyi párttagságának felfüggesztése jogszerűtlen volt, az MSZP alapszabálya szerint ugyanis erre csak a kongresszusnak lett volna lehetősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.