időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Mindenki csodájára jár majd, ha ezt ülteti a kertbe

Forrás: Lakáskultúra
2020.09.14. 20:44
borítókép

A látványos varjúhájfélék az őszi kertünk igazi színfoltjaivá válhatnak.

Évelőágyban a bokros növekedésű magas varjúhájak jól mutatnak virágos évelőkkel és díszfüvekkel. Kerekded leveleik zöldek vagy bordósak, de ezüstösek és tarkák is lehetnek. Nyáron megjelenő apró, csillag alakú virágaik lapos bogernyőkbe tömörülnek, és vonzzák a méheket, pillangókat. A térdig érő hegyi varjúháj (Sedum telephium) Herbst freude fajtája szeptembertől hoz bíborpiros virágokat, amelyek a száron hagyva télen is dekoratívak – írja a Lakáskultúra.

Hová ültessük?

Sziklakertben a laza, kavicsos talaj ideális az alacsony termetű, hengeres levelekkel rendelkező varjúhájak számára. Napos száraz falon, kőlapos út fugáiban, kővályúban, zöldtetőként laza párnákat, illetve szőnyeget képeznek, de félárnyékban-árnyékban kiritkulnak. Méretükből adódóan kaspóba, balkonládába is telepíthetők. A talajtakaró fajok zöme örökzöld, ám néhányuk késő ősszel visszahúzódik. A hazánkban őshonos borsos varjúháj (Sedum acre) legyökeresedő száraival terjed. Nyár elején szinte teljesen elborítják a tömegesen nyíló apró, aranysárga virágok. Pikkelyszerűen elhelyezkedő élénkzöld vagy bordós árnyalatú levélkéi szép látványt nyújtanak.

Általános jellemzők

A Sedumok népes nemzetségéhez világszerte félezer faj tartozik, amelyek zömmel pozsgások. Szívósak, igénytelenek, fény- és melegkedvelők. Árnyékos helyen felnyurgulnak! Mivel húsos leveleikben nedvességet raktároznak, begyökeresedés után akár öntözés nélkül is elélnek. Jó vízelvezetésű közegben nem árt nekik a gyakori öntözés sem, de kötött, agyagos talajban kirohadnak. Fejlődésük bármely szakaszában egyszerűen és gyorsan szaporíthatók tőosztással és hajtásdugványozással. A magas fajokat három-négy évente érdemes szétültetni. Ha nyáron a virágkezdemények egy részét letörjük, őszre új virágok nyílnak a szárakon.

Tipp: fajtól függően társnövénynek, talajtakarónak és zöldtetőnek is alkalmasak.