időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A 3 kérdés, melyek megkönnyítik a szekrény rendbetételét

Forrás: Lakáskultúra
2020.10.09. 16:59
borítókép

Nehezen vesszük rá magunkat, hogy megszabaduljunk a szekrény tartalmának nagy részétől.

Tele a szekrény, reggelente azonban egy darab sem akad a kézbe, amit fel lehetne venni? A legtöbbek számára ismerős a helyzet, mégis nagyon nehezen vesszük rá magunkat, hogy megszabaduljunk a szekrény tartalmának nagy részétől.

A gardróbrendezés mindig jó ötlet, és csak három kérdést kell feltennünk magunknak, ha igazán eredményesek szeretnénk lenni. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, ezekre válaszolva akár a felére is csökkenthetjük a szekrény tartalmát. A ruhákat nem minden esetben kell kidobni, ha jó állapotban vannak, adományozzuk vagy adjuk el azokat!

1. kérdés: Vajon megvenném újra?

Van az úgy, hogy ami a babán jól mutat, vagy a próbafülkében még jó ötletnek tűnik, az otthon már jóval kevésbé tetszik. Sokak szekrényében állnak halomban ezek a „rossz döntések”, az impulzusvásárlások végeredményei. Ha a válasz nem, az egyértelmű jelzés, hogy a ruhának mennie kell. Persze az is lehet, hogy a stílusunk változott az évek során, ez teljesen természetes, de nem jelenti azt, hogy ragaszkodnunk kéne a múltbéli kedvencekhez, ha ma már teljességgel elképzelhetetlen a viselésük.

2. kérdés: Jól áll rajtam?

Talán a legkönnyebb és legfontosabb kérdés. Lehet, hogy vásárláskor még csodásan mutatott rajtunk, de azóta kinyúlt, kifakult, és az is előfordulhat, hogy az alkatunk változott az idő múlásával. Ha nem passzol tökéletesen, itt az ideje megválni tőle. Ha még új vagy ritkán hordtuk, adjuk el garázsvásáron, esetleg cseréljük el a barátnőkkel.

A 3. kérdést a Lakáskultúra oldalán olvashatja el, IDE kattintva.

8 praktikus ötlet, ha túl kicsi a gardrób

Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy egy egész szobát gardróbként használhasson. Ha nem elég nagy a szekrényünk vagy gardróbunk, és állandó helyhiánnyal küzdünk, akkor érdemes egy pillantást vetni ezekre az ötletekre.

1. A szortírozás fontossága

Mielőtt bármilyen nagyobb átalakításba, vagy új bútorok beszerzésébe kezdenénk, érdemes átnézni, hogy mindenre szükségünk van-e, amit a szekrényben felhalmoztunk. Ne tartogassuk a régi ruhákat, amiket sosem hordunk: adakozzuk el, vagy ha használhatatlan, váljunk meg tőlük! Már ezzel az apró lépéssel rengeteg helyet felszabadíthatunk.

2. Állványozva

A tömött szekrény helyett a háló- vagy előszobába is rakhatunk egy állványt, ahova felakaszthatjuk a ruháinkat. Nem foglal sok helyet, mégis nagy segítséget fog nyújtani.

3. Rejtett helyek

A felakasztott ingek és ruhák alatti tér tökéletes pakolófelületté válhat. Rendezzük be alaposan: rakjunk be polcokat vagy kisebb fiókokat!

4. Polcfelosztók, kosarak

Jobban tudjuk rendszerezni meglévő dolgainkat, ha a hosszú polcokat részekre osztjuk fel. A nem mindennap használt dolgainkat kosarakban is tárolhatjuk, a kiegészítőink pedig kaphatnak egy dizájnos tárolót. Ezeknek köszönhetően átláthatóbb lesz a szekrényünk!

5. Helyspórolás tolóajtóval

Ha a nagy ívben nyíló ajtóknak hála újra kellene rendezni a lakást, vagy nem tudnánk tőlük kényelmesen mozogni, akkor rakjunk fel tolóajtókat! Így akár jobban is benyúlhat a szekrény a szobába.

6. Polcozzunk!

Egy újabb remek ötlet, ha plusz helyre lenne szükségünk: rakjunk nyitott polcokat az egyik helyiségbe, és a dekoratívabb, vagy mindennap használt eszközeinket tartsuk itt, ezzel szabadítva fel helyet a szekrényben.

7. Duplázzunk!

Ha nincs elég hely a felakasztott ruháknak, akkor alá vagy fölé építsünk be még egy akasztórudat! Ezzel megduplázzuk a tárolóhelyet, akkor is, ha az egyik helyre csak rövidebb darabokat rakhatunk.

8. Izgalmas cipőtárolás

Sok helyet spórolhatunk és még jól is festenek a magassarkúink, ha a sarkaiknál fogva felakasztjuk őket egy rúdra vagy a szekrény szélére.