időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Egy filléres tisztítószer: mi mindenre jó az ecet?

Forrás: Lakáskultúra
2020.11.08. 14:57
borítókép

Az ecetet otthonunk minden pontján felhasználhatjuk. Ráadásul még környezetkímélő is.

Fényes, tiszta felületek

Nemcsak a vízkövet távolítja el hatékonyan a konyhában, fürdőszobában, de ragyogó, tiszta felületeket kapunk, ha bevetjük az ecetet. Keverjük el fele-fele arányban vízzel, öntsünk, spricceljünk egy keveset a konyhai törlőkendőre és töröljük át a konyhapultot, a tűzhelyet, a mosogatót. Nagyszerűen „működik” rozsdamentes acél, de még a gránitfelületeken is.

A tisztítás univerzális csodaszere: az ecet
Fotó: MaxPixels

Tiszta kávéfőző

Vízkőoldó hatását a kávéfőző takarításakor is kihasználhatjuk: öntsünk egy keveset a gépbe, mielőtt elindítanánk a tisztítóprogramot. Hatékony a vízforralónál is: vízzel hígítva egyetlen forralás után eltűnnek a vízkőlerakódások.

Semlegesített szagok

Igen, az ecetnek is kifejezetten erős bukéja van, mégis azt javasoljuk, a kellemetlen szagok eltüntetésében is vegyük elő az üveget. Fújjunk keveset a rossz szagú kárpitra, vagy csak hagyjuk egy kis tálkában párologni az ecetet. Hamar elillan a szaga és vele együtt a többi kellemetlen „aroma” is – akár még a beivódott cigarettafüst ellen is hatékony.

Dugulás ellen

Mielőtt feltankolnánk drága duguláselhárító szerekkel, próbáljuk ki a filléres ecetet és a szódabikarbónát. Öntsünk a lefolyóba szódabikarbónát, erre jöhet a (forró) ecet: a kettő együtt hatékony vízkő- és zsíroldó. Párszor ismételjük meg a maximális hatás eléréséért. (Legyünk azonban óvatosak, az ecet és a szódabikarbóna erősen pezseg együtt, ha használjuk ezeket a szereket, ne lélegezzük be közvetlenül, nyissunk ablakot!)

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Nem tudsz rendet tartani a lakásban? Segítünk!

Ideális esetben a lakásban az előszobához tartozik egy gardrób vagy szekrény, ahová beakaszthatjuk a kabátokat, a cipősszekrényekbe pedig betehetjük a lábbeliket. A csizmákat érdemes speciális akasztóval ellátva fellógatni, a fiókokban pedig fiókrendszerező elemekkel válasszuk el a sálakat, sapkákat, kesztyűket.

A hagyományos billenős szekrény helyett a cipőket pakolhatjuk egyforma dobozokba is; ragasszunk fotót mindegyik elem oldalára, így azonnal látjuk, melyik pár található benne.

Tovább...