időjárás 5°C Zalán 2023. március 30.
logo

Így alakítson ki hangulatos kávézót saját otthonában

Forrás: Lakáskultúra
2020.11.25. 20:48
borítókép

A minél profibb kávégép mellett legfontosabb a megfelelően elkészített, kiváló minőségű kávé.

Mielőtt belekezdenénk, ne feledjük, hogy a kávézás tökéletes élményéhez a kávésarok és az ízléses kialakítású, minél profibb kávégép mellett a legfontosabb a megfelelően elkészített, kiváló minőségű kávé. Nem véletlen, hogy ma már külön szakértői vannak a kávékészítésnek. Ők a baristák, akiknek a kisujjában van ez a mesterség.

Ez a szaktudás azonban nem csak a profiknak jöhet jól. Azok a kávéimádók is sokat profitálhatnak belőle, akik szeretnék elsajátítani a kávéfajtákkal, kávékészítéssel kapcsolatos alapvető ismereteket.

Ezek birtokában egy ízlésesen berendezett és jól felszerelt kávézósarokban minden feltétel adott az igazán jó otthoni kávé elkészítéséhez. Szerencsére színvonalas baristatanfolyam Budapesten is elérhető.

Most pedig jöjjenek a kávézósarok kialakításával kapcsolatos tippek!

Kávézósarok – nem csak a sarokban

A név becsapós, hiszen egyáltalán nem szükségszerű valóban egy sarokban kialakítani a kávézósarkot, nyugodtan elhelyezhetjük a fal mellett is. Ugyanakkor, ha van rá lehetőség, mégis építsük be egy sarokba. Ezzel nagyon hangulatos kávékuckót hozhatunk létre, ahol a kávékészítéshez is minden kéznél van.

Mire van szükség egy kávézósarokhoz?

Először is szükség lesz egy konyhaszekrényre, ami lehet vintage stílusú kredenc, vagy akár üvegajtós felsőrésszel és tömör ajtós alsórésszel rendelkező konyhaszekrény is. A lényeg, hogy ez a bútordarab a kávézásnak van dedikálva, vagyis a kávé elkészítéséhez és elfogyasztásához szükséges hozzávalókat, eszközöket, edényeket, tárgyakat tároljuk benne.

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 • egy dekoratív, ízléses kialakítású, professzionális kávégép,
 • kiváló minőségű, frissen pörkölt szemes kávé,
 • minőségi kávédaráló,
 • kávéscsészék, kávéspoharak,
 • csészealjak,
 • kiskanalak,
 • tálcák,
 • szalvéták,
 • hangulatos dekoráció (pl. kávészemekbe helyezett gyertya vagy füstölő; éttermekben, kávézókban is használt fekete tábla, amire krétával ráírjuk az általunk kedvelt vagy a kávégéppel elkészíthető kávéfajtákat stb.).
 • Kávézósarok a konyhapulton

  Ha nincs lehetőség egy külön szekrényt vagy komódot szentelni a kávézósarok kialakításának, a konyhapult egy részét, illetve a felette elhelyezkedő konyhaszekrény egy részét is kijelölhetjük erre a célra. Különösen ideális az olyan kialakítású konyhabútor és konyhapult, amely eleve a sarokba van helyezve. Pontosabban ennek a sarka, ahol a konyhapult fordul.

  A tökéletes kávézás élményét otthon is biztosíthatjuk (a kép illusztráció)
  Fotó: MTI/Bizományosi: Lehotka László

  Lehetséges, hogy a konyhapult nem a sarokban van, de legalább egyik vége érintkezik a hozzá képest oldalsó, vagyis derékszöget bezáró fallal. Ebben az esetben a kávézósarkot a konyhapult fal felőli végére is helyezhetjük. Ez a megoldás is igen mutatós lehet, így is nagyon hangulatos kávézósarok rendezhető be.

  Ha a konyhapulton alakítjuk ki a kávésarkot, ügyeljünk rá, hogy az ide elhelyezett tárgyak semmiképpen ne legyenek útban főzéskor, ne akadályozzák azt. Jó érzékkel megtalálhatjuk is az arany középutat az esztétikus kialakítás és a praktikus elrendezés között.

  További tippek az otthoni kávézás tökéletesítéséhez a Lakáskultúra magazinban. A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

  Nemzetközi gasztronómiai díjat nyert az egri pár kávéja

  Miután rábólintunk, hogy kérünk kávét, gyorsan egyeztetnek: hány másodpercig és hány gramm őrleményből készüljön? Az egri vállalkozás alapítói Írországból tértek haza, és az általuk készített kávé nemrég kiválóan szerepelt a Great Taste Awards nemzetközi gasztronómiai megméretésen – olvasható a Szabad Föld oldalán.