időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Kézi szövésű vagy csomózású szőnyeget válasszunk?

Forrás: Lakáskultúra
2020.12.07. 15:45
borítókép

Igen drágák, ráadásul különösen óvni kell őket, mert a tisztításuk meglehetősen bonyolult.

A kézi szövésű vagy csomózású szőnyegek igen drágák, és azért is kell óvni őket, mert a tisztításuk meglehetősen bonyolult – írja a lakáskultúra.hu.

Kilim és torontáli szőnyegek

Kedvelt kézzel szövött szőnyegek közé tartozik a kilim (kelim) és a torontáli. Az alapot a láncfonalak jelentik, ezek közé szövik a vastagabb vetülékszálakat. A vetülékfonal adja a mintát, nem is fut ki a szélekig, csak amíg a minta tart, aztán vagy visszafordul, vagy elvágják. A szőnyeget geometriai minta díszíti, és mindkét oldala használható.

A torontáli szőnyegeket eredetileg Erdélyben és Bulgáriában szőtték, geometrikus, élénk színű mintáik szinte kiugranak a világos alapból. A láncfonalak lenből vagy kenderből készülnek, a vetülékszálak pedig gyapjúból. A kézi csomózású szőnyegek 2-2 láncfonalára gyapjú-, selyem- vagy pamutszálakat kötnek, így megjelenésükben hasonlítanak a szövetekhez.

A kilim rendkívül munkaigényes hurkolt szőnyeg. A szumak a Kaukázus környékéről származik. Egy lánc- és két vetülékszál rendszeréből áll. A mintát adó díszítő vetülék négy láncfonal fölött és kettő alatt fut. Finomsága a vászonkötésű alapkelmét takaró flórfelület csomószámától függ, ami négyzetméterenként 40-600 ezer csomó között mozog.

Gazdagon díszített perzsaszőnyegek

Perzsaszőnyeg néven emlegetjük a hurkolt és csomózott, tradicionális keleti darabokat. A perzsaszőnyeg téglalap alakú, a széleken általában bordűr fut, ami körbefogja a középső tükröt, de kazettás rendszerű is lehet.

A gazdag mintázatban megjelennek mértani alakzatok, növényi motívumok, írásjelek, állatok és mohamedán vallási jelképek. A díszítés a tengelyekre szimmetrikus, és az élénk színek szintén szimbolikus jelentéssel bírnak. Kiemelt szerepet kap a vörös, amely a gazdagság, a szerencse és az öröm színe. Hátoldalára gyakran egy vásznat is erősítenek, hogy óvja a drága anyagot.

A perzsaszőnyegek készülhetnek selyemből is, ám ezek már igazán a luxuscikkek közé tartoznak. Tisztításához szakember szükséges, porszívózni is csak kíméletesen szabad a kényes darabokat.

Olvassa el korábbi cikkünket!

Egy elegáns asztalközéptől igazán emelkedetté válik az ünnep. A klasszikus zöldek, a piros színfoltok, az ünnepi díszek és a tűz melege még meghittebbé teszik az év legvarázslatosabb időszakát – olvasható a Lakáskultúra magazin online felületén, ahol Bánhalmi Attila enteriőrtervező ad tanácsokat a karácsonyi asztal elkészítéséhez.