időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Konyhakert az erkélyen: így termesszünk zöldségeket otthon!

Forrás: Lakáskultúra
2021.02.13. 18:03
borítókép

Egyes zöldségfélék kiváló töltőnövények a virágládákban, és nem mellesleg a konyhában is hasznukat vesszük.

Kicsiny erkélyen minden négyzetcentiméter nagy kincs, de ha ügyesen gazdálkodunk a hellyel, kialakíthatunk egy apró haszonkertet. Egyes zöldségfélék kiváló töltőnövények a virágládákban, és nem mellesleg a konyhában is hasznukat vesszük.

A gyorsan fejlődő hónapos retek, valamint a változatos színű saláták folyamatosan újravethetők, és jó szomszédai a sarkantyúkának, a büdöskének. A dézsában egynyári virágokkal és évelőkkel egyaránt összeültethető mángold fehér, sárga vagy piros levélnyelével, a rácsra árnyékolónak felfuttatható tűzbab lángvörös virágával vonja magára a figyelmet.

Kezdő kertészek is sikeresen termeszthetnek balkonpadlizsánt, aranysárga héjú balkoncukkinit, édes és csípős paprikát, csüngő-, koktél- és balkonparadicsomot. Június végén, július közepén betakarítható az első termés. Három-négy paradicsompalánta egy egész családot el tud látni zamatos bogyóival.

Sokan nem is gondolnák, hogy az erkélyen mennyi féle növény és zöldség nevelhető
Fotó: unsplash

A vetőmagok vásárlása előtt ellenőrizzük a lejárati időt! Megkímélhetjük magunkat a csíráztatástól, ha előre nevelt, termő állapotú növényeket veszünk a cserepekbe, ládákba, függőkosarakba. A zsebes kerámiaedények ideálisak fűszernövények és csüngőeper számára.

Fontos

Nagyobb cserépben, ládában sokféle zöldség megterem, és számos alacsony termetű fajtát kifejezetten balkonon való termesztésre nemesítettek. A hasonló fény- és vízigényű fajok összeültethetők. Egy átlagos méretű balkonládába négy-öt fűszernövény fér.

Hasznos tippek fűszersarokhoz

Az erkélyládában illatozó, aromás fűszernövények távol tartják a levéltetveket. Mindig kéznél vannak, ha friss fűszerre van szükségünk, és élvezhetjük aromaterápiás hatásukat.

Az egészségre káros adalékanyagoktól mentes fűszernövényföldben nevelt bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet, rozmaringot vagy zsályát nyugodtan fogyaszthatjuk. A kertészetekben kedvező árú, tetszés szerint összeválogatható pakkokat is kínálnak.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Íme 2021 legnagyobb kerti trendjei

A természet mindig utat tör magának – ha röviden össze kéne foglalnunk az idei év legfontosabb csapásirányait, így fogalmaznánk. Mutatjuk az idei legfontosabb irányzatokat.