időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Luxushotelek titka: mosási trükkök a ragyogó textilekért

Forrás: Lakáskultúra
2021.03.03. 15:06
borítókép

Egy ötcsillagos szállodában az utolsó részletig mindennek kifogástalannak kell lennie.

Egy ötcsillagos szállodában az utolsó részletig mindennek kifogástalannak kell lennie – ehhez azonban sokkal egyszerűbb mosási módszereket vetnek be, mint gondolnánk – írja a Lakáskultúra.hu.

Ne tömjük tele a mosógépet!

Bármennyire is szeretnénk minél több szennyest a mosógépben tudni, nem érdemes dugig tölteni! Az az ideális, ha csak nagyjából a 80%-áig töltjük fel, mert ha túl sok ruhát teszünk bele, nem lesznek maradéktalanul tiszták.

Figyeljünk a hőfokra!

Örök érvényű mosási szabály, hogy mindig figyeljünk a hőfokra. A szennyeződések eltávolításához és a ruhák, ágyneműk fertőtlenítéséhez a 40-60 fok közötti hőmérséklet az ideális. Ha ennél hidegebb a víz, nem lesz hatékony a mosás, ha pedig melegebb, az tönkreteheti a textíliát.

Az az ideális, ha csak nagyjából a 80%-áig töltjük fel a mosógépet
Fotó: Pixabay

Puhaság egyszerűen

Az öblítő sajnos hajlamos lerakódni a textilekre, ezzel kissé keménnyé tenni az anyagot. A titok az ecetben rejlik: a mosáskor adjunk egy decilitert a ruhaneműkhöz! Így nemcsak puhává válnak a textilek, hanem a lerakódott portól is maradéktalanul megszabadíthatjuk őket.

Foltok ellen

Az olajfoltokra tegyünk egy kevés étkezési keményítőt, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhadarabot. A makacsabb szennyeződéseknél, mint amilyen a paradicsom vagy a kávé, használjunk néhány csepp WD-40-et a nyomokra, hagyjuk állni minimum 5, maximum 10 percig, majd hideg vízzel öblögessük ki. Az izzadságfoltokra a leghatékonyabb módszer, ha egy előmosás lefuttatása után fehérítővel indítunk el egy teljes mosást.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Mire érdemes figyelni a függöny kiválasztásánál?

A szaküzletek gazdag kínálattal várják a vásárlókat, a megfelelő darab kiválasztása azonban komoly kihívást jelent nemcsak a laikusok, de a hozzáértő lakberendezők számára is. A divattrendeket követve félévente érkeznek új függönyminták, és a technikai fejlődésnek köszönhetően egyre több okos-szövet kapható.

Tovább...