időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

A skandinávok titka: hygge, lykke és lagom

Forrás: Lakáskultúra
2021.05.11. 21:45
borítókép

A harmonikus belső terekben egész évben megtapasztalhatjuk az északi népekre jellemző boldogságot.

A statisztikák szerint a dánok és a svédek a világ legboldogabb emberei közé tartoznak. Ez nem csak az életmódjuknak köszönhető, jókedvükhöz nagyban hozzájárul a hangulatos otthonuk is, amelyben rengeteg időt töltenek együtt szeretteikkel. A hygge, a lykke és a lagom módszerein keresztül adnak most tippeket a Bonami stylistjai.

A stílus, amelyet a világ minden táján imádnak

Egy frissítő ital egy kiadós séta után, egy antikváriumban szerzett könyv illata vagy egy régi bakelitlemez hangja. A hygge valójában mindenki számára egy kicsit mást jelent. Számtalan formában megjelenhet, ami közös, az a pillanat tudatos megélése és a harmónia megteremtése – ahogyan belül, úgy a közvetlen környezetünkben is, például puha takarókkal, párnákkal, hangulatos gyertyafényekkel, a kedvenc kanapénkon ücsörögve.

Lessük el a skandinávok stílusát!

Az északiak szeretik a legapróbb részletekig megtervezni a belső tereket. Nincs bútorokkal túlzsúfolva a lakásuk, viszont amijük van, azt mind a kiváló minőség és az igényes design jellemzi. Kedvelik a minőségi darabokat, ám ugyanennyire szeretnek a bolhapiacokon vásárolni. Gyakran térnek haza innen igazi kincsekkel, amelyek történeteket adnak hozzá otthonukhoz. A természetes anyagok adják a belső terek alapjait – leginkább a fából készült bútorok –, amelyhez letisztult színvilágot társítanak. Előszeretettel nyúlnak az olyan színekhez, mint a fehér és annak különféle árnyalatai, valamint a fekete vagy a szürke, amelyeket csak itt-ott törnek meg egy-egy élénkebb színfolttal.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Hygge és lykke: mi a különbség?

A hygge fogalma már biztosan nem ismeretlen számodra. A képzeletbeli versenypályán azonban kezd felzárkózni mellé a lykke nevű, szintén északi koncepció, amely szó szerint lefordítva annyit jelent: boldogság. A kedvesség, a bizalom és az összetartozás nagyban hozzájárulnak a világ legboldogabb nemzeteinek elégedettségéhez. Mondjuk el a családtagoknak és a szeretteinknek, mennyire fontosak a számunkra, töltsünk velük minél több időt! Egy pár napos kirándulás vagy egy együtt elkészített ízletes vacsora egy szépen megterített asztalnál is sok örömöt adhat.

A lelassulás művészete: a lagom

Egyensúlyban élni nem kis kihívás a mai világban. A lagom arra ösztönöz minket, hogy törekedjünk a harmóniára és figyeljünk oda az egyensúlyra. Tartsunk mértéket a mindennapjainkban, akár munkáról, sportról vagy étkezésekről van szó. A lagom szerint úgy érezhetjük azt, hogy rendben van az életünk, ha lassabban élünk. Kezdjünk el rendszeresen meditálni, sportolni, éljünk és aludjunk egészségesen! Készítsünk listát a teendőinkről, rendezzük őket fontossági sorrendbe, és ezek alapján haladjunk – ne fárasszuk magunkat más felesleges tevékenységekkel. Alakítsunk ki egy sarkot az otthonunkban, ami csak a miénk! A felszabaduló időben foglalkozzunk önfejlesztéssel, és meglátjuk, milyen pozitívan hat ez majd az életünkre.

Az eredeti cikket és a képeket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels