időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Fókuszban az értékmentés: régi parasztházból hangulatos otthon

Forrás: Lakáskultúra
2021.05.22. 18:08
borítókép

Elődeink életmódja más alaprajzú, már tulajdonságokkal rendelkező otthont kívánt.

Házigazdáink tősgyökeres városi emberek, ám összeismerkedésüket követően hamar kiderült, hogy mindketten kedvelik a vidéki környezetet, és egyformán vonzódnak a régi parasztházakhoz. Még csak egy gyermekük volt, amikor a férj vidéken kapott munkát, és ők megragadták a lehetőséget, hogy elköltözzenek.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

A család annyira megszerette a helyet, hogy immár tíz esztendeje élnek a Budapesttől félórányi autóútra található faluban.

– Közben született még két lányunk, és nemrégiben nekiláttunk az újabb felújításnak. Most már az volt a fő szempont, hogy belátható időn belül ne kelljen megint átalakítani – magyarázza a feleség.

Az átépítések során kényelmes, modern családi otthont hoztak létre, miközben megőrizték a régi épület eredeti karakterét.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

– A tornácra tengelyesen tükrös új helyiséget alakítottunk ki, ez lett a dolgozószoba. A megoldás nem idegen a magyar építészeti hagyományoktól, gyakori például az Őrségben. Így egy kicsit lezártuk, csöndesebbé tettük a kertet és a teraszt – mutatja a tulajdonos.

– Bevontuk a lakótérbe az istállót, és hozzá is építettünk, hiszen a telek nagysága megengedte.

Az építészünk, Szily Boldizsár, a népi építészet szakértője javaslatára új technikát alkalmaztunk, két réteg vályog közé tett hőszigeteléssel építettük meg a falakat. Így energiatakarékos a ház, és nyáron sincs szükség klímaberendezésre.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

Az értékek megóvása mellett fontos szempont volt a praktikum, a funkcionalitás, a család szükségleteinek kielégítése. A belső tér kifejezetten világos, ugyanis a tető cseréje miatt lehetőség nyílt egy bevilágítóablak elhelyezésére, a nappali egyik fala pedig egy hatalmas, osztott üvegfelület. A tetőcsere során látszó gerendákkal megváltoztatták a plafon kinézetét is.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Csend, béke és harmónia a falusi házban

Erre mondják, hogy szerelem első látásra: jelenlegi tulajdonosait azonnal rabul ejtette a romantikus hangulatú falusi házikó és a hozzá tartozó meseszép kert – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Az évtizedek óta Bécsben élő magyar pár olyan falusi hétvégi házat keresett az osztrák határ mellett, ahol kipihenhetik a városi nyüzsgést. A nyaralót az interneten találták, és bár eredetileg nem akartak belevágni egy ekkora felújításba, a ház nagyon a szívükhöz nőtt.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.