Ahhoz, hogy sose kerüljünk kínos helyzetbe, minden kellemetlen szag forrását fel kell számolni. Mondanunk sem kell, hogy elsősorban a konyha szokott az a hely lenni, ahol a leginkább jellemző, hogy kellemetlen szag terjeng; ezért aztán minden ételt, aminek szaga van, gondosan elcsomagolva kell tárolni. Ha az élelmiszerrel nem bánunk nagyon tisztán, akkor hiába fáradozunk a lakás egyéb részeivel, a konyhaszag be fogja teríteni az egész teret.
Szellőztetés
Nehéz úgy illatos lakást varázsolni, ha nem friss a levegő. Fontos, hogy ne csak kampányszerűen, hanem rendszeresen, azaz mindennap szellőztessünk. Ha ezt megtesszük, sokkal kisebb csaták várnak csak ránk a szagok elleni küzdelemben.
Mosás
A textilek mindenféle kellemetlen szagot magukba szívnak, így hiába nem látszik, hogy koszosak lennének, a díszpárnák és a függönyök is áraszthatnak állott szagokat. Ezeket rendszeresen ki kell mosni, még akkor is, ha egyébként tisztának tűnnek: a leghatékonyabb, ha hatvan fokon mossuk őket, bár ezt nem minden anyag teszi lehetővé. A szőnyeget szódabikarbónával lehet szagtalanítani, amennyiben porszívózás előtt alaposan beledörzsöljük egy nedves szivaccsal.
Aromaterápia
Igazán nem nehéz házilag sem kellemes, természetes illatot teremteni a lakásban: megpróbálhatunk citrom, rozmaring és vanília főzettel, vagy, ha a rozmaringot nem kedveljük, szimplán narancshéjat forralni vízben. Ezek a keverékek semlegesítik az egyéb szagokat.
A teljes cikk ITT olvasható el.