időjárás 4°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Százötven éves parasztház Jósvafőn, újragondolva

Forrás: Lakáskultúra
2021.08.06. 05:59
borítókép

A jósvafői 150 éves parasztház rögtön életre keltette vendéglátóink fantáziáját. a múltat tiszteletben tartva varázsolták újjá a birtokot.

Modernizált parasztház

 

E parasztház egy szerencsés véletlennek köszönhetően került a tulajdonosok birtokába. Jelenlegi tulajdonosai az Aggteleki Nemzeti Park szívében, Jósvafőn bukkantak rá e bájos házra. A hely azonnal elbűvölte őket. Nem lehet csodálkozni Gabriella és párja, Josh hirtelen támadt vonzalmán. Ez a vidék varázslatos: jobbra a műemléki jelentőségű ófalu fekszik, balról pedig a Tengerszem-tó és az erdő határolja a birtokot.

Akkoriban Angliában éltünk a párommal, és egészen más terveink voltak, aztán egy nap megláttam a hirdetést. Még csak keveset tudtam a környékről és a településről, de miután megnéztük az eladásra kínált parasztházat, nem volt kérdés, hogy belevágunk – magyarázza Gabriella.

A kert minden pontjáról páratlan kilátás nyílik a karsztvidék dombjaira, a telek végében pedig a Jósva-patak csörgedezik, amelynek csobogását egész évben hallani. Házigazdánk lakberendező, így a környék szépségén túl a ház különleges, ódon hangulata is lenyűgözte. Az 1865-ben kőből épített parasztházat az ezredfordulón újította fel akkori tulajdonosa. Ő az eredeti jegyeket megőrizve modernizálta az ingatlant. Ekkor készült el a tetőtér-beépítés is.

Fotó: Darabos György/Lakáskultúra – Mediaworks

A munkálatok utolsó fázisában vásároltuk meg a házat. Időközben a külseje is megérett a renoválásra – a tető, a vakolat, a kémények, a melléképületek és a kert egyaránt komoly beavatkozás igényelt. Bár az alsó szinten a burkolást már befejezték, mindenhol lógtak a vezetékek. Az egyik ajtót sem lehetett becsukni – emlékszik vissza a tulajdonos.

Gabriella szakembereket keresett, és párjával közösen nekilátott a felújításnak. A parasztház helyiségeinek elrendezésén nem változtattak, egyedül a garázsnak szánt régi kocsiszín kapott új funkciót. Itt kültéri étkezőt alakítottak ki.

Vétek lett volna tárolásra használni, hiszen mindkét irányban csodálatos panoráma nyílik – mutat körbe Gabriella.

Fotó: Darabos György/Lakáskultúra – Mediaworks

Aki azonban nem csak a kivételes látványt szereti: saját bevallása szerint kedvenc tartózkodási helye az urbánus és elegáns hangulatú nappali – bár a kialakítása sok fejtörést okozott –, bármikor szívesen üldögél a kanapén, ahonnan teljes hosszában belátható a ház. A belső tereket ugyanolyan gondosan rendezték be a tulajdonosok, mint ahogy a felújítást végezték.

 

Előnyben a természetesség

 

– A parasztház átalakítása során kizárólag természetes anyagokat használtunk, és olyan darabokat választottunk, amelyeknek jól áll az öregedés – mondja Gabriella. Majd elárulja, hogy bár szakmabeliként korábban már végzett hasonló munkát, ilyen kihívással még nem találkozott. A legnehezebb feladat a ház két szintjének stílusbeli egységesítése volt: az összhang érdekében a patinás alsó szintet modernebbé tették, az újonnan épített tetőtérbe pedig népies elemeket csempésztek. Mivel úgy döntöttek, hogy a felújított ház – Zuzmó Vendégház néven – szálláshelyként működik majd, a hívogató, barátságos hangulat megteremtésére és a praktikus kialakításra egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak.

Fotó: Darabos György/Lakáskultúra – Mediaworks

A bútorok egy része antik darab, némelyik a házzal együtt került Gabrielláékhoz. Több tárgyat saját kezűleg újítottak fel, így mentve meg őket az enyészettől. A gondos munka meghozta gyümölcsét, hiszen az egykori parasztház egy minden igényt kielégítő, kényelmes vendégházzá változott, amely a páratlan természeti környezetnek köszönhetően tökéletes kikapcsolódást nyújt az ideérkezőknek.

 

A jósvafői parasztházat bemutató cikk további képekkel IDE kattintva érhető el.