időjárás 3°C Adél 2022. January 29.
logo

5 alapelem, ami nélkül nincs jó hőszigetelés

Forrás: Lakáskultúra
2022.01.12. 15:41
borítókép

A kora őszi időszak a legalkalmasabb arra, hogy falaink hőszigetelésével felkészítsük otthonunkat a tél beköszöntére.

Fontos, hogy a munkálatok kezdetére olyan időszakot válasszunk, amikor a hőmérséklet stabilan +5 és +25 ºC között van, ám elkerül bennünket a tűző nap, a heves eső és az orkán erejű szél is. Minőségi hőszigetelő-rendszeren keresztül mutatjuk meg, melyek azok az alapelemek, amik elengedhetetlenek mindehhez – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

1. Hőszigetelő lemez (polisztirol tábla)

Az expandált polisztirol-keményhab hőszigetelő lemez a rendszer lelke. Ha megfelelő minőségű terméket választunk, csökkenthetjük a rezsiköltségünket. Ráadásul ezek felhelyezése rendkívül egyszerű és gyors ütemű, ha megbízható szakember körültekintően végzi a munkát.

A kép illusztráció. Fotó: Képernyőkép/Youtube

2. Ágyazó- és ragasztó habarcs

A ragasztó tulajdonképpen egy műanyag diszperzióval erősített cementkötésű, gyárilag előkevert termék, melyet könnyedén lehet felhordani megtisztított, viszonylag egyenletes falfelületre. Alkalmas tégla, beton, faforgács falazatoknál, új és régi vakolatokra egyaránt.

 

3. Üvegszövetháló

Ahhoz, hogy a hőszigetelő lemezre felhordott vakolat hosszú éveken keresztül megőrizze tökéletes állagát, minden esetben üvegszövethálót kell beágyaznunk a két elem, illetve a két ragasztóréteg közé.


4. Vakolatalapozó

Használjunk alapozót a falfelületek színezés előtti előkezelésére. Alkalmas, ásványi alapfelületek alapozására, a színező vakolatok felhasználása előtt. Alapozáshoz az anyaghoz javasolt, színazonos alapozót érdemes használni.

 

5. Vakolat

Válasszunk ízlésünknek és a trendeknek megfelelő vakolatot, akár szilikonos változatban is. A hagyományos típusokhoz képest ezek sokkal jobban ellenállnak a szennyeződéseknek, és hosszabban őrzik meg a vakolat eredeti színét. Ne feledkezzünk meg a lábazati és díszítővakolatokról sem, melyekkel kiegészülve tökéletes összképet kaphat otthonunk homlokzata.