időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Jön az okoságy, amelynek használója garantáltan kipihent lesz

Forrás: Lakáskultúra
2022.01.13. 14:19
borítókép

Az okoságy az éjszaka során megfigyeli és kiértékeli a rajta fekvő személy minden rezdülését. Az így nyert információk alapján folyamatosan segíti őt a mély és pihentető alvásban.

Az okoságy – mely Sleep Number 360 kódnéven fut – a matracába épített technológia révén folyamatosan monitorozza használójának életfunkcióit. Az adatokat mobilos applikációra továbbítja, ahonnan egy visszacsatolás révén futnak be a korrekciós utasítások. Így a rendszer úgy igazít a matrac hőmérsékletén, keménységén, dőlésszögén, hogy az a lehető legideálisabb legyen.

 

Leszámol a horkolással az okoságy

 

A Sleep Number 360 azt is érzékeli, ha tulajdonosa bizonyos egészségügyi problémákkal küzd, mint például az alvási apnoe. Amint a szenzorok érzékelik a horkolást, megemelik a matrac fejrészét. Ezáltal könnyebb lesz a légzése, másrészt a változás arra készteti a felhasználót, hogy megváltoztassa a pózt, amiben éppen alszik.


Ezért fontos a jó alvás

 

Egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra pihenésre van szüksége. Nagyon sokan panaszkodnak azonban arról, hogy ennél rendszeresen jóval kevesebbet alszanak. Vagy egyszerűen nincs idejük rá, vagy valamilyen alvásprobléma nehezíti meg számunkra a pihenést. Aki viszont rendszeresen nem alszik eleget, annak nemcsak a közérzete lesz rosszabb, de hosszú távon számolhat azzal is, hogy komoly veszélybe kerül az egészsége. Szakértők szerint a túl kevés alvás egyenesen lassan ölő méreg: aki rendszeresen nem piheni ki magát, az rövidebb ideig él, mint a jó alvók.

 

A békés alvás ára

 

Ez a kétségtelenül elegáns okoságy természetesen egyéb kevésbé nagy dolognak számító képességekkel is rendelkezik, például állítható a magassága, ami sérülés vagy terhesség esetén lehet nagy segítség. A pihentető alvásra tanító ágyikó 2023-tól lesz elérhető és várhatóan 1099 dollárt, azaz olyan 350 ezer forintot kell majd érte fizetni.

 

A Lakáskultúra eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

 

Borítókép: Illusztráció. (Forrás: Flickr)