Mégsem annyira egészségtelen a zsír, mint hittük?

Mutatunk 10 tényt a zsírról: használjuk zsírt az étkezéseinkben, vagy sem?

null

Nem is olyan régen, egy táplálkozással foglalkozó brit szakértői csoport azt állította, hogy a zsír nemhogy egészséges, de kifejezetten jót is tesz a szervezetünknek. A szakemberek kutatásaik eredményére támaszkodva úgy gondolják, hogy nagy hiba volt korábban olyan étkezési tanácsokat adni, melyek szerint a napi tápanyag legfeljebb csak harminc százalékát szabad zsírokból fedezni. Meggyőződésük, hogy ezt az irányelvet nem felülbírálni, hanem eleve be sem kellett volna vezetni (USA 1977, Nagy-Britannia 1983) – írja a Guardian.

1. A brit egészségbiztosító is egyetért abban, hogy a (szaturált) zsírokra igen túlzó volt a figyelemfelkeltés, ami aztán szépen el is terelte a fókuszt a keringésre egyébként jóval veszélyesebb szénhidrátokról.

2. A kutatási eredmények szerint a zsír fogyasztásának csökkentése egyáltalán nem bizonyítja, hogy redukálódna a koronaér-betegségek kockázata.

3. Az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását gátolják az egyszeresen telített zsírsavak. Mindezt teszik úgy, hogy megakadályozzák a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat.

4. A különböző zsiradékok szervezetünk alapvető energiaforrásai.

5. Arra sem találtak egyértelmű bizonyítékot, hogy a zsír fogyasztásnak bármilyen köze lenne a halálozáshoz.

6. Köztudott, hogy vannak olyan vitaminok, melyek csak zsírban képesek oldódni, ráadásul a testhőmérséklet szinten tartásában, a sejthártya felépítésében, egyes hormonok működésében is fontos szerepet játszik, arról nem beszélve, hogy a D-vitamin képződéséhez is köze van a zsírnak.

7. A telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya sokkal magasabb az állati eredetű zsírokban.

8. A telítetlen zsírsavak túlnyomórészt a növényi eredetű zsírokban fordulnak elő. Ilyen például az omega–3, vagy éppen az arachidonsav, az omega–6.

9. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása. Ez persze nem egyelő a telített zsírok teljes száműzésével. Ha tartósan fogyasztjuk, normalizálható, de még csökkenthető is a magas koleszterinszint.

10. Kevesen tudják, de a telített és telítetlen zsírsavak ideális fogyasztásának aránya 1:3 arány lenne, ám ez manapság inkább 20:1-hez. Ez annyit jelent, hogy zsír nem az ördögről való, csupán csak rosszul fogyasztjuk.

Fő a mértékletesség!

Egy kicsit a témában kutatva kiderült, hogy a táplálkozási szakértők úgy gondolják, hogy a sok zsírfogyasztás elhízáshoz, az elhízás pedig koronaria betegségekhez vezethet. Ezzel persze nem mondtunk újdonságot. A túlzott szénhidrát és az egyszerű cukrok fogyasztása sokkal veszélyesebb, mint a zsírok. A dietetikusok a kutatás eredménye ellenére azt javasolják, hogy szervezetünk összenergiájának kb. harminc százalékát kellene zsírból fedeznünk. A legfontosabb a mértékletesség, a zsiradékok észszerű, nem túlzott fogyasztása, továbbá a megfelelő egyensúly beállítása napi étkezésünkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.