Bulgur – A közel-keleti és a török konyha eleme

Sokak számára ismeretlen, de érdemes kipróbálni. Most megtudhatja, hogyan készítheti el.

null

MI AZ A BULGUR?

A közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója a bulgur. Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze. A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna bulgurt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs.

HOL KAPHATÓ ÉS HOGYAN TÁROLJuk?

Bulgurt reform-, bio- és nagyobb élelmiszerboltokban, valamint drogériákban vásárolhatunk. Zacskós kiszerelésben forgalmazzák. A felbontott csomagból töltsd át a maradékot jól záródó üvegbe vagy dobozba. Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárold, és fél éven belül használd fel.

HOGYAN KÉSZÍTSük EL?

Leforrázható, beáztatható vagy megfőzhető. Mindig olvassuk el a csomagolására nyomtatott tájékoztatót! Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb. 20 perc pihentetés múlva fogyasztható. Éjszakára hideg vízbe áztathatjuk, ekkor 8-12 óra alatt puhul meg.

A normál bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzhetjük kb. 15 perc alatt. A világos és a barna főzési ideje megegyezik, így bátran keverhető a kettő. Öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzzük 10 percig, majd lefedve hagyjuk állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet is! Ha hideg vízben tesszük fel főni, akkor a forrás után pár perccel vegyük le a tűzről, és fedő alatt hagyjuk megduzzadni.

A konyhakész főzőtasakos bulgur főzési ideje általában 22-24 perc.

Tipp: A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni. Így eltávolíthatjuk a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat, és a köretünk biztosan pergős lesz.

FŰSZEREZÉSE

A bulgur önmagában semleges ízű, de ez egyben előny is, mert tetszőlegesen fűszerezhető. Keleti ételekhez pirítsuk meg egy pici felhevített olívaolajon, majd szórjuk meg kardámommal, római köménnyel, fahéjjal! Öntsük fel kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével, esetleg sima vízzel, forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük puhára. A végén sózzuk meg!

Az edény kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a töret az áztatás során a két-háromszorosára is megdagad. Körethez egy személyre 3 ek nyers bulgurral kalkuláljunk!

MIHEZ HASZNÁLHATÓ?

Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában, főételként is fogyasztják. Helyettesíthető vele a tarhonya, összekeverhető párolt zöldségekkel, de levesbetétnek is remekül megfelel. A lecsós tarhonyára nagyon hasonlító török piláf alapja szintén bulgur. A mediterrán térségben a finomabb töretet fasírtokba (pl. köfte) keverik, továbbá töltött zöldségekhez és salátákhoz (tabulé, kiszir) használják.

DESSZERTHEZ IS ALKALMAS

Tejjel és vaníliával, citromhéjjal és kevés cukorral felfőzve édesen is elkészíthető. A tejberizshez hasonlóan kompóttal vagy friss gyümölccsel tálalhatjuk.

MI KELL A BULGURSALÁTÁHOZ?

További ötletekért, receptekért, és a bulgursaláta elkészítési tippekért olvassa el a teljes cikket a minmegette.hu oldalon!

Erdőszéleken, cser­­jésekben gyakran megtalálható az ős­ho­­nos csipkerózsa termése: a csipkebogyó. Ön tudja, mi mindenre használható? Korábbi cikkünkből megtudhatja, mire jó.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.