12 bombajó kelt tésztás recept: Az aranygaluskától a focacciáig

A most következő receptek között biztosan mindenki talál ínyére valót! – írja a Mindmegette.hu.

null

Kalácsok, bukták, csigák, kuglófok, pogácsák, lángosok és lepények – a kelt tésztából készült finomságokat nincs olyan, aki ne szeretné, legfeljebb a töltelékkel/feltéttel kapcsolatban akadhatnak nézetkülönbségek. A most következő receptek között biztosan mindenki talál ínyére valót! – írja a Mindmegette.hu.

Aranygaluska vaníliasodóval:

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet kézmelegre melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.

A vajat felolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és alaposan kidolgozzuk a tésztát amíg hólyagos lesz. Tetejét meglisztezzük, majd meleg helyen letakarva kelesztjük, amíg duplájára kel.

Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a többi vajat megolvasztjuk. A darált diót és a cukrot összekeverjük. A kiszaggatott tésztát az olvasztott vajba mártjuk, meghempergetjük a cukros dióban, és a kivajazott formába szorosan lerakjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, a sütő középső részén kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, mert a dió könnyen odaég!).

Közben készítsük el a sodót, amihez a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. A tejet melegítsük fel, de nem forraljuk.Lehúzzuk a tűzről, majd apránként kanalazva, folyamatos kevergetés mellett a tojásos keverékhez adjuk. Végül visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon addig keverjük, főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).

A frissen kisült, de már nem forró aranygaluskát kínáljuk a vaníliasodóval.

Sajtos-tejfölös pogácsa:

Elkészítés:

  • A lisztet, a vajat, a tejfölt, az élesztőt, a sót, a cukrot és 1 db tojást összekeverünk. Tésztává gyúrjuk, fóliával letakarjuk, majd 1 éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.
  • Másnap 3 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük.
  • EGYSZERŰ PARADICSOMOS LEPÉNY AVAGY FOCACCIA:

    Elkészítés:

    Szórjuk tálba a lisztet, az élesztőt, valamint a sót, adjunk hozzá 300 ml langyos vizet 2 ek olívaolajjal együtt, és alaposan dolgozzuk össze az egészet 3 perc alatt. Ezután enyhén lisztezett deszkán dagasszuk a tésztát 5 percig, majd dolgozzuk bele a lecsepegtetett, felaprított aszalt paradicsomot. Formázzunk a tésztából gombócot, tegyük kiolajozott tálba, végül fedjük le alufóliával, és meleg helyen kelesszük 30-40 percig.

    Focaccia avagy egyszerű paradicsomos lepény (Fotó: Pixabay)

    Gyúrjuk át a tésztát, majd dolgozzuk bele az oregánó lecsipkedett leveleit. Nyomkodjuk a tésztát egy kisebb tepsibe, belisztezett ujjal sűrűn nyomjunk bele mélyedéseket, és tegyük azokba a megmosott, félbevágott koktélparadicsomokat. Fedjük le a tésztát egy darab, olívaolajjal megkent alufóliával, és meleg helyen kelesszük további 15-30 percig.

    Az alufólia eltávolítása után locsoljuk meg a focacciát a megmaradt olívaolajjal, és süssük a 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig. Végül vegyük ki, hintsük meg a sütit a tengeri sóval, majd óvatosan szedjük ki a tepsiből, és sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

    További receptek IDE kattintva érhetők el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.