Cukrász alapfogalmak, amiket nem árt, ha ismersz

Ezek az alapfogalmak segítséget nyújthatnak a desszertkészítés világában.

null

Ha nem vagytok túlzottan jártasak a desszertkészítés világában, akkor ezek az alapfogalmak segítséget nyújthatnak a továbbiakban. A Mindmegette.hu segítségével hoztunk néhány olyan alapfogalmat, melyet nem árt ismerni.

Krokant

A kristálycukrot megkaramellizáljuk, majd ízlés szerint tört olajos magvakat szórunk bele, ez lehet például mogyoró vagy mandula. Ezt követően a folyékony masszát, sütőpapírra, vagy márványlapra öntjük, ha megdermedt, mozsárban összetörjük. Krémek, fagylaltok díszítésére, ízesítésére használják.

Vaksütés

A megtölteni kívánt tészta elősütését jelenti. A tésztára sütőpapírt terítünk, majd megszórjuk valamilyen hüvelyes terméssel, például lencsével, majd 8-10 perc sütés után a papírt és a hüvelyeseket eltávolítjuk, a tésztát kihűtjük.

Temperálás

Olyan hőkezelési módszer, melynél enyhe hőhatás mellett, lassan melegítjük fel az alapanyagot. Legtöbbször csokoládé olvasztására alkalmazzák. Azért érdemes ezt a módszert alkalmazni, mert így a temperált anyag, megtartja fényét és aromáját.

Kelesztés

A kelesztés célja, hogy megnöveljük a tészta térfogatát. Ezt úgy érhetjük el, ha élesztővel, vagy kovásszal pihentetjük a tésztát.

Habbá verés

Ez egy olyan lazítási művelet, mely során a lazítani kívánt anyagba kézzel vagy géppel nagy mennyiségű levegőt juttatunk. Legtöbbször tojásfehérjénél alkalmazzuk, mely a habbá verés során, eredeti térfogatának akár ötszörösére is képes felverődni.

Kikeverés

A kikeverés, a habbá veréshez hasonlóan egy lazítási művelet. Célja, hogy a pürék, habok, krémek könnyebb szerkezetűvé váljanak.

Omlasztás

Ezt a lazítási műveletet általában linzer tésztáknál szokták alkalmazni. A liszttel elkevert elmorzsolt zsiradék bevonja a lisztszemcséket, így megakadályozza a keményítő „csírizesedését”, a lisztszemek összetapadását. Ennek köszönhetően a tészta sütés után omlós, porhanyós lesz.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ételek, amikről nem gondoltad, hogy lefagyaszthatók

Csak jégkocka és elrakott készételek vannak otthon a fagyasztóban? Ennek most véget vetünk! A Mindmegette.hu segítségével mutatunk néhány olyan ételt, amiket szintén betehetünk a mélyhűtőbe, lefagyaszthatók.

Író

Az angolszász édességek egyik alapanyaga nem annyira elterjedt itthon, ezért, ha hozzájutunk, érdemes későbbre elraktározni belőle a maradékot. Öntsük a jégkockatartóba, majd tegyük egy megbízható hűtőtasakba, így 3 hónapig is eláll.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.