Ha nem vagytok túlzottan jártasak a desszertkészítés világában, akkor ezek az alapfogalmak segítséget nyújthatnak a továbbiakban. A Mindmegette.hu segítségével hoztunk néhány olyan alapfogalmat, melyet nem árt ismerni.
Ha nem vagytok túlzottan jártasak a desszertkészítés világában, akkor ezek az alapfogalmak segítséget nyújthatnak a továbbiakban. A Mindmegette.hu segítségével hoztunk néhány olyan alapfogalmat, melyet nem árt ismerni.
Krokant
A kristálycukrot megkaramellizáljuk, majd ízlés szerint tört olajos magvakat szórunk bele, ez lehet például mogyoró vagy mandula. Ezt követően a folyékony masszát, sütőpapírra, vagy márványlapra öntjük, ha megdermedt, mozsárban összetörjük. Krémek, fagylaltok díszítésére, ízesítésére használják.
Vaksütés
A megtölteni kívánt tészta elősütését jelenti. A tésztára sütőpapírt terítünk, majd megszórjuk valamilyen hüvelyes terméssel, például lencsével, majd 8-10 perc sütés után a papírt és a hüvelyeseket eltávolítjuk, a tésztát kihűtjük.
Temperálás
Olyan hőkezelési módszer, melynél enyhe hőhatás mellett, lassan melegítjük fel az alapanyagot. Legtöbbször csokoládé olvasztására alkalmazzák. Azért érdemes ezt a módszert alkalmazni, mert így a temperált anyag, megtartja fényét és aromáját.
Kelesztés
A kelesztés célja, hogy megnöveljük a tészta térfogatát. Ezt úgy érhetjük el, ha élesztővel, vagy kovásszal pihentetjük a tésztát.
Habbá verés
Ez egy olyan lazítási művelet, mely során a lazítani kívánt anyagba kézzel vagy géppel nagy mennyiségű levegőt juttatunk. Legtöbbször tojásfehérjénél alkalmazzuk, mely a habbá verés során, eredeti térfogatának akár ötszörösére is képes felverődni.
Kikeverés
A kikeverés, a habbá veréshez hasonlóan egy lazítási művelet. Célja, hogy a pürék, habok, krémek könnyebb szerkezetűvé váljanak.
Omlasztás
Ezt a lazítási műveletet általában linzer tésztáknál szokták alkalmazni. A liszttel elkevert elmorzsolt zsiradék bevonja a lisztszemcséket, így megakadályozza a keményítő „csírizesedését”, a lisztszemek összetapadását. Ennek köszönhetően a tészta sütés után omlós, porhanyós lesz.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Ételek, amikről nem gondoltad, hogy lefagyaszthatók
Csak jégkocka és elrakott készételek vannak otthon a fagyasztóban? Ennek most véget vetünk! A Mindmegette.hu segítségével mutatunk néhány olyan ételt, amiket szintén betehetünk a mélyhűtőbe, lefagyaszthatók.
Író
Az angolszász édességek egyik alapanyaga nem annyira elterjedt itthon, ezért, ha hozzájutunk, érdemes későbbre elraktározni belőle a maradékot. Öntsük a jégkockatartóba, majd tegyük egy megbízható hűtőtasakba, így 3 hónapig is eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.