Hogyan okozhatnak otthoni ételeink ételmérgezést?

A nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt jóval többen kapnak ételmérgezést, mint hinnénk.

null

Jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Elég megfogadnia tanácsainkat ahhoz, hogy a elkerülje az ételmérgezést.

Feldolgozás

  • Mielőtt bármihez hozzákezd, mindig gondosan mosson kezet.
  • Következő lépésként ellenőrizze az alapanyagok szavatossági idejét.
  • Mivel egy háztartásban több vágódeszka is szokott lenni, ezért javasolt külön deszkán szeletelni a zöldségeket, a húst, a kenyeret, illetve a nyers húshoz külön kést használni.
  • Bizonyos élelmiszerek a szalmonellafertőzés melegágyának számítanak. Melegebb időszakban bánjon óvatosan a tejtermékekkel, a húsokkal, a halakkal, a tenger gyümölcseivel, a tojással, illetve ezek feldolgozott változataival, mint a majonéz, a tojásos és húsos ételek, a krémes sütemények!
  • Hűtés, tárolás

    A hűtőszekrény 0–5 fok közötti hőmérsékleten tud megfelelő hatásfokkal dolgozni. Emellett az sem mindegy, hogy melyik élelmiszert melyik részén tárolják. A legfelső polcra a tejtermékeket, középre a felvágottakat, legalulra pedig a nyers húsokat tegye, lehetőleg fedeles dobozban.

    A legtöbb zöldség és gyümölcs nem igényel hűtést, kivéve a sérülékenyek, mint a málna vagy a szeder. A többit, ha van kamra, érdemes ott tárolni, egymástól elkülönítve a polcokra téve.

    Fagyasztás, kiolvasztás

    Alapszabály, hogy csak a friss élelmiszert szabad lefagyasztani! A gyümölcsöket és zöldségeket előtte gondosan meg kell tisztítani, a húsokat pedig körültekintően megmosni, szárazra törölni, és adagonként lefagyasztani.

    A felolvasztott nyers húst a lehető leghamarabb fel kell használni. A kiengedett kész ételeket érdemes felforralni, a hússzeleteket pedig még egyszer átsütni. Előbbieket 2 napnál tovább nem szabad a hűtőben hagyni, a tojásos fogásokat és a tésztaféléket pedig még aznap ajánlott elfogyasztani.

    A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

    Hogyan állítható meg a karantén alatti súlynövekedés?

    Kemény, embert próbáló hónapokat tudhatunk magunk mögött a koronavírus-járványból adódó kijárási korlátozásoknak és a home office-nak köszönhetően. A karantén persze nem csak lelkileg, hanem fizikálisan is megterhelő volt szervezetünkre nézve, hiszen hajlamosak voltunk többször is magunkba fordulni, bánatunkat pedig evésbe, vagy alkohol fogyasztásba fojtották, rosszabbik esetben pedig mindkettőbe. A testmozgásból pedig nem is beszéltünk még.

    Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.