Így készíthető tökéletes mártás az ünnepi húsételekhez

Alapanyagként a kacsanyak és aprólék, de a leghétköznapibb csirkeaprólék is teljesen jó hozzá.

null

A mártás fő alkotóelemét, a jó alaplevet a pulyka aprólékából, de valójában bármilyen szárnyas aprólékából készíthetünk. Egyik kedvenc lehet a hentesnél olcsón beszerezhető kacsanyak és aprólék, csodásan gazdag íze miatt, de a leghétköznapibb csirkeaprólék is teljesen jó hozzá.

ALAPLÉ

Hozzávalók:

2 pulyka nyak, vagy 6-8 kacsanyak és szárny 3 cm-es darabokra aprítva

1 nagyobb hagyma, 4 részre vágva

1 nagyobb répa, nagy darabokra vágva

1/4 zellergumó

2 babérlevél

1 csokor petrezselyem

1 ágacska rozmaring

pár ágacska kakukkfű (elhagyható)

1 ek szójaszósz (elhagyható, de mélyíti az alaplé ízét)

1 ek olaj

Elkészítése:

Forrósítson fel egy nagy, vastag fenekű serpenyőt az olajjal, tegye bele a húst és kezdje el pirítani, néha megforgatva, hogy színt kapjon. 2-3 perc múlva tegye bele a zöldségeket és hagyja, hagy piruljanak meg azok is kb. 8 perc alatt.

Ezután adjon a zöldségekhez 2 l vizet, dobja bele a zöldfűszereket, adja hozzá a szójaszószt és lassú tűzön gyöngyöztesse forrástól számítva kb. 2-2.5 órán keresztül. Fontos, hogy ne sózza!

Ha a leves víztartalma nagyon elfőtt, adjon hozzá még egy keveset. Az a lényeg, hogy a végén maradjon egy jó liter lé.

Vegye ki a levesből a darabos részeket, és szűrje le. Hűtse ki teljesen, majd vegye le a tetejéről az összes zsírt.

Ha 2-3 nap múlva használja fel a levest, tárolja a hűtőszekrényben, ha később, fagyassza le bátran.

Az ünnepi sült mellé elengedhetetlen egy finom mártás

Amikor mártást csinál, bátran készítsen sokat, mert mindenki imádni fogja. Ahogy arról már volt szó, a mártás egyik fő eleme az alaplé, de a legfontosabb a húsból kicsöpögött szaft. Ezt némi körültekintéssel kell felhasználni! Amikor a pulykát kitette egy tálra pihenni, óvatosan és precízen, kanalazza le a tepsiben maradt szaftról az összes zsírt. Ha megoldható, ezután tegye a tepsit a tűzhelyre, öntsön rá kevés alaplevet és melegítse a tepsit az alaplével addig, míg az aljáról az összes ragacsos, mennyei pörkanyag fel nem oldódik, majd az egészet öntse egy hőálló mérőkancsóba. Ha a tepsit nem tudja feltenni a tűzhelyre, mert olyan nagy, csak öntse ki belőle mérőkancsóba a szaft nagyját, a maradékot meg kapargassa ki kanállal és tegye azt is mellé.

Ha azt is tudni akarja, hogyan és milyen hozzávalókból készül a mártás, akkor olvassa el a Mindmegette magazin online felületén a teljes cikket, mely IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.