Így válassz edényeket, hogy megelőzd a káoszt a konyhában

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj sütni és főzni, elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű edényekkel dolgozz.

null

Mindenkinek mások a főzési szokásai, így amikor veszel valamit, gondold át, valóban szükséged van-e rá, tényleg fogod-e használni, ha igen, akkor mire és mikor. Nincs idegesítőbb annál, mint amikor nem férsz el a tárgyaktól a konyhában, amikre igazán szükség sincs, de kidobni sem szeretnéd őket, hiszen drágán vetted.

Tök felesleges méregdrága, komplett készleteket kérni nászajándékba. Ám az már fontos, hogy legyen súlyuk. A minőségi edények alja ugyanis különböző fémek ötvözetéből készül. Ezek a fémek hőáteresztő képessége és hőtágulása más és más, így a fazék egyenletesen melegszik át, és úgy tudja a továbbadni a hőt a benne fövő ételnek, hogy az nem ég oda.

Edények, melyek nélkülözhetetlenek egy alapkonyhába

- 16 átmérőjű, 1 l-es szószos lábas: szószok, tejbegríz, főzelék két személynek

- 20 cm átmérőjű alacsony, 2 l-es lábas: főzelék 4 fő részére

- 20 cm átmérőjű, magas, 3.5 l-es lábas: leves 6-8 fő részére

- 24 cm átmérőjű, 5-6 l-es lábas: tésztafőzéshez, nagyobb mennyiségű leveshez

Ami még hasznos lehet

- Kicsi, 1/2 literes kislábas, ha tejet, bébiételt, vagy egy adag levest melegítenél.

- 28-32 cm-es nagyon nagy lábas arra az esetre, ha rendszeresen teszel el lekvárt, vagy nagy családnak főzöl levest, töltött káposztát.

- Nem árt beszerezned egy olcsó párolóbetétet is zöldségekhez, hiszen így sokkal finomabbak lesznek, mintha kifőznéd a lelküket bő vízben.

- Ha elfér nálad, végy egy kuktát is, mert sokkal gyorsabban megfő benne minden.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj sütni és főzni, elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű edényekkel dolgozz
Fotó: Flickr

Serpenyők

Most már rengeteg olyan serpenyőt kapni, aminek nem ragad a felülete, ám nem teflonnal van bevonva. Ha mégis teflont használsz, ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a bevonatot. Ha ez mégis bekövetkezne, akármennyire is fáj, dobd ki az edényt és vegyél újat. A teflon ugyanis a szervezetbe jutva rákkeltő. Az ilyen sérülékeny felületű edényeket tárold úgy, hogy rongyot teszel közéjük, így a felső edény tároláskor nem sérti meg azt, ami alatta van. Így sokkal tovább használható marad.

- 22-24 cm átmérőjű, nagy serpenyő

- 18 cm átmérőjű, kicsi serpenyő 2-3 tojásnyi rántottához

- 28 cm-es serpenyő, ha nagy a család. Ezeknek is lehet vastag a feneke

- A palacsintasütő kiválasztásánál nem tragédia, ha vékony a feneke, hiszen nem sütöd benne órákig a palacsintát.

Öntöttvas lábas

A márkás öntöttvas lábasok nagyon drágák, de ha szépen bánsz velük, túlélnek téged. Nagy a súlyuk, ezért mosogatni sem egyszerű őket. Cserébe úgy tudsz bennük pirítani és utána lassan párolni, mint semmi másban. Ami pedig enné is fontosabb, hogy ha kovászos kenyér sütésére adnád a fejed, akkor egy igazán szép darabhoz elengedhetetlen!

A klasszikus edényekkel ellentétben az öntöttvas oldala is felforrósodik, így onnan is hőt ad le, a teteje pedig remekül zár. Kisebb lángon kell főzni benne, így energiát is spórolsz. Miután nincsenek műanyag részei, bátran beteheted a sütőbe is. Elsőként egy 24 cm átmérőjűbe ruházz be, és ha bevált, jól fog jönni még egy nagyobb, 28-cm-es, vagy egy kacsasütő formájú is. Az öntöttvas lábasokon nem fog az idő, így a nagyitól örökölt, ezeréves darab is kiválóan teljesít!

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Adunk néhány tippet a pénztárcabarát átlagos étkezéshez

A friss és egészséges alapanyagok a hatékony diéta nélkülözhetetlen hozzávalói. Ám sokszor hiába születik meg az elhatározás, a fogyókúra iránti elszántságot pillanatokon belül semmisé tehetik az élelmiszerek árcédulái. Ezek a tippek segítenek abban, hogy jusson is, maradjon is.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.