Öt étel, amelyet gyakrabban kellene fogyasztanunk

Ha a következő ételeket esszük, az nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem a bolygónak is.

null

Gyakrabban kellene fogyasztanunk az alábbi ételeket, de ez vajon a bolygóra is kedvező hatással lesz? Részben igen, részben pedig nem – derül ki a Nutrioton Journalban megjelent friss tanulmányból, amelyben az étrendi szokásaink és a fenntarthatóság közötti összefüggéseket taglalták. Ugyanis míg az egészséges étrend valójában kevesebb földi erőforrást igényel, ezeket az élelmiszereket hajlamosabbak vagyunk elpazarolni, hiszen például a zöldségek és a gyümölcsök gyorsan megromlanak, így gyakran a kukában végzik – írja az Eatthis.com.

A kulcs az, hogy étkezzünk a lehető legegészségesebben, de gondoljunk arra is, hogyan tudjuk őket más formában felhasználni vagy tartósítani. Mutatjuk, miket érdemes rendszeresen fogyasztani a tanulmány szerint – írja a Mindmegette.hu.

Fotó: Pexels

1. GYÜMÖLCSÖK

A gyümölcsök tele vannak rostokkal, egészséges antioxidánsokkal, hidratálnak, továbbá a fogyásban is segíthetnek, naponta többször érdemes őket fogyasztani! Lefagyaszthatók, de aszalt gyümölcsök is készíthetők belőlük vagy épp lekvár, és persze salátákban is felhasználhatjuk őket.

2. ZÖLDSÉGEK

Ahogy a gyümölcsöknek, úgy a zöldségeknek is bérelt helyük van a legegészségesebb élelmiszerek listáján. Lefagyaszthatók vagy akár savanyíthatók is, és persze rengetegféleképpen felhasználhatók sütés-főzés közben.

3. TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁK

Meglehetősen sok tápanyagot tartalmaznak, például fehérjét, rostot és B-vitamint. Nemcsak a szükséges energiát biztosítják, de magas rosttartalmukkal az anyagcserét is serkentik, így a fogyásban is segítenek.

4. DIÓFÉLÉK

Egészséges zsírokat, rostokat és fehérjéket tartalmaznak, így naponta egy maréknyival ajánlott belőlük fogyasztani. Önmagukban, nassolnivalóként is tökéletesek, de a salátát vagy a zabkását is felturbózzák!

5. MAGVAK

Azért, hogy megtudja, miért és milyen gyakran érdemes olajos magvakat fogyasztanunk, olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a megfelelő zsiradék kiválasztását nagyban befolyásolja az, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk készíteni. Milyen olajok használhatók főzéshez? A dietetikus válaszol.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.