A cékla sokkal több, mint savanyúság, igazi vitaminbomba

Egyen belőle minél többet édesen, sósan, savanyúan, sütve, főzve, vagy nyersen!

null

A cékla valóságos vitaminbomba, és egészségmegőrző, regeneráló hatásai miatt az őszi-téli hónapokban különösen javasolt a fogyasztása. Egyen belőle minél többet édesen, sósan, savanyúan, sütve, főzve, vagy nyersen!

Leves

Az oroszok, ukránok, litvánok és lengyelek nemzeti ételének tekintett borscstól a krémlevesig rengeteg változatot kipróbálhatsz.

Gnocchi

Új ízzel gazdagítja és színesíti a menüt a céklás krumplinudli. 4 adaghoz főzzön puhára fedő alatt 30 dkg hámozatlan céklát 60 perc alatt kb. 1 l sós vízben, egy másik edényben pedig 60 dkg hámozva feldarabolt nem szétfövő burgonyát 30 perc alatt annyi sós vízben, amennyi ellepi. A hideg vízzel leöblített, meghámozott céklát darabold durvára, és pépesítse botmixerrel. A forrón áttört burgonyát fakanál segítségével azonnal dolgozza össze 6 dkg liszttel, 7 dkg étkezési keményítővel, 1 db tojássárgájával, 1/2 tk őrölt szerecsendióval és némi sóval, majd gyúrja bele a céklapépet. Lisztezett felületen sodorja a masszát 2 cm vastag hengerekké, vagdalja 3 cm-es darabokra, és formázzon belőlük gnocchikat. Serpenyőben habosítson fel 15 dkg vajat közepes tűzön. Adj hozzá 3 dkg darált mákot, kevergesd 1 percig, majd forgassa bele a bő sós vízben kifőzött gnocchikat. Tálalja forrón, 5 dkg parmezánforgáccsal megszórva.

A cékla valóságos vitaminbomba
Fotó: Pixabay

Házi tészta

Látványos hatást érhet el, ha a metéltet, a raviolit, a tortellinit vagy a többi otthon gyúrt tésztát megfesti egy kevés céklalével.

Sültkrumpli helyett

A meghámozott céklát vágja vékony csíkokra, forgassa meg étkezési keményítőben, és süsse ki olajban köretnek, húsok mellé.

Vega burger

Húspogácsa helyett dolgozzon össze 25 dkg durvára reszelt főtt céklát 1 fej apróra kockázott hagymával, 1 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1 ek kakukkfűvel, 2 db tojással és 6 dkg zabpehellyel. Morzsoljon bele 6 dkg feta sajtot, ízesítse sóval, borssal, majd pihentesse letakarva, hogy az ízek összeérjenek. Nedves kézzel formázzon a masszából 4 db lapos lepényt, és süsse meg 3 ek olajon lassú, legfeljebb közepes tűzön oldalanként 3 perc alatt.

Hummusz

30 dkg meghámozott és kb. 3 cm-es kockákra vágott céklát keverje össze 2 ek olajjal, oszlassa el sütőpapírral leterített tepsiben, és süsse puhára a 220 fokra előmelegített sütő középső részében 20-25 perc alatt. Miután kihűlt, turmixolja össze 1 doboz (400 g) hideg vízzel leöblített, lecsepegtetett csicseriborsóval, 2 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1/2 tk őrölt római köménnyel, 8 ek citromlével, 1 dl jéghideg vízzel és 4 ek olajjal. Végül ízesítse sóval, borssal szükség szerint. Kenje pirítósra vagy tunkoljon bele sós rágcsákat.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.