A svéd húsgolyók után megérkeztek a svéd zöldséggolyók is

A svéd húsgolyókat mindenki szereti, és nem meglepő módon, ami házilag készül, teljesen más dimenzió.

null

Nem kell ahhoz szigorú vegánnak lenni, hogy időnként húsmentesen étkezzünk. Nem kell ugyanis állandóan húst enni, sőt! A húsmentesség azonban ne legyen korlát ízben és az evés élvezetében!

Egy jól átgondolt húsmentes étel kevésbé terheli meg a gyomrot (és, ha már itt tartunk, a környezetet is), miközben ugyan annyi vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmazhat.

A svéd húsgolyókat mindenki szereti, és nem meglepő módon, ami házilag készül, teljesen más dimenzió, mint az, amit a kedvenc bútorboltunk menzáján megszoktunk.

Ennek a vegetáriánus változatnak a proteinnel megpakolt csicseriborsó adja a vázát, az izgalmas fűszerek és a krémes szósz pedig garantálja, hogy a család minden tagja imádni fogja!

SVÉD ZÖLDSÉGGOLYÓK RECEPT

A gombócokhoz:

1 konzerv csicseriborsó

25 dkg gomba

2,5 dkg zsemlemorzsa

2,5 dkg bulgur

5 dkg tejföl

1 db tojás

1 ek szójaszósz

1 db hagyma (finomra aprítva)

1 tk só

1 késhegynyi szerecsendió

1 késhegynyi szegfűbors

2 ek olaj

A mártáshoz:

2,5 dkg vaj

1,5 dkg liszt

3,5 dml alaplé (zöldség, gomba vagy csirke)

1 ek szójaszósz

10 dkg tejföl

1 csokor petrezselyem (felaprítva)

1 tk dijoni mustár

bors

Ki gondolta volna, hogy a svéd husgolyónak is lehet húsmentes változata? (a kép illusztráció)
Fotó: pexels

Az elkészítés:

Tegye a bulgurt egy tálba és öntsön rá dupla annyi forrásban lévő vizet. Takarja le és hagyja békén 10 percig.

Tisztítsa meg a gombát, vágja 4 részre, majd tegye aprítógépbe és pulzálva aprítsa nem túl finomra. Tegye egy nagyobb tálba. Tegye az aprítóba a lecsöpögtetett csicseriborsót, és pulzálva aprítsa azt is rusztikusra, de ne pépesre. Tegye a gomba mellé.

Tegye a tálba a gomba és csicseriborsó mellé a bulgurt, tojást, morzsát, hagymát, szójaszószt, sót és a fűszereket, azaz az olaj kivételével minden hozzávalót.

Melegítse elő a sütőt 180 fokra.

Olajos kézzel formázzon a masszából 2 cm átmérőjű gombócokat, majd helyezze sütőpapírral bélelt tepsire. Süsse a sütőben kb. 20 percig, míg aranybarna nem lesz, félúton megforgatva.

Közben készítse el a mártást. Egy vastag fenekű lábasban olvassza fel a vajat, majd folyamatos kevergetés mellett adja hozzá a lisztet. Ahogy elkeveredett, szintén folyamatos kevergetés mellett, több részletben öntse rá az alaplevet. Főzze addig, míg be nem sűrűsödik.

Végül keverje a mártásba a szójaszószt, mustárt, kikevert tejfölt és a legvégén, már a tűzről lehúzva a petrezselymet. Kóstolja meg és sózza, borsozza. Tálalja a gombócokat a mártással, krumplipürével és áfonyalekvárral!

A svéd zöldséggolyók receptjét is tartalmazó cikk eredeti változata IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.