időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Riasztást adott ki az OMSZ: brutális hideg várható hétvégén

Forrás: Mindmegette
2021.01.14. 21:15
borítókép

Nem kíméli az ország nyugati felét az időjárás, széllökésekre, ónos esőre és intenzív havazás lehet.

Csütörtökön napközben egyre többfelé vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró, de főként az északkeleti, keleti megyékben egész nap több maradhat a felhő.

Elszórtan, de a keleti tájakon egy összeáramlás mentén akár tartósabban is számíthatunk hózáporra, havazásra.

Estére jelentősen gyengül a csapadékhajlam. Az ország nagy részén erős, a Dunántúlon sok helyen viharos lesz az északnyugati szél, csupán az északkeleti tájakon maradhat mérsékelt a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható. Késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken gomolyfelhős, napos idő várható felhőátvonulásokkal. Elszórtan hózáporok is kialakulhatnak. Az északias szél több helyen megerősödik, néhol viharos közeli lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +2 fok között várható.

Komoly időjárásra számíthatunk hétvégén
Fotó: Pexels

Szombaton felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, szórványosan hózáporokkal. Az északi, északnyugati szél több helyen erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -12 és -4 fok között alakul, de keleten néhol akár -15 fok köré is hűlhet a levegő, hideg lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet -5 és +1 fok között valószínű.

Vasárnap többnyire napos idő várható, kevés gomolyfelhővel, majd estétől nyugat felől elkezdhet megnövekedni a felhőzet.

Csapadék napközben nem valószínű, késő estétől északnyugaton már kisebb havazás esetleg előfordulhat. A többnyire északnyugati, északi irányú szelet legfeljebb élénk széllökések kísérhetik.

Meglehetősen hideg lesz a reggel, általában -14 és -6 fok közötti minimumokkal, de a hóval borított keleti tájakon akár -17 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A legmagasabb nappali hőmérséklet -6 és 0 fok között alakul.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Az időjárás és a vírusok miatt zárnak katasztrofális évet a gazdák

Drámai esztendőt hagynak maguk mögött a gazdák. Ebben az évben az aszály, a fagy és a csapadék egyaránt komoly gondokat okozott a növénytermesztőknek és a kertészeknek. Az állattartóknak is komoly megpróbáltatásokkal kellett szembesülniük, mivel az állatbetegségek mellett a koronavírus is erőteljesen kihatott az ágazatokra.

Gyakorlatilag véget ért a munka a földeken: egyedül a szántóföldi növénytermesztők örülhetnek a 2020-as évnek.

A nyári hónapokban őszi búzából ötmillió tonnát arattak a gazdák, amely rekordközeli eredmény.

Szintén csúcsközelben alakult az árpatermés, a repce mennyisége viszont átlag alatti.

Tovább