15 húsmentes tészta, ami nem csak a vegák kedvence

Imádjuk a tésztát. Egyszerű, kiadós, gyorsan elkészíthető, és a végtelenségig variálható.

null

Ezúttal 15 olyan húsmentes tészta receptjét mutatjuk meg, ami húsmentes, ám mégis nagyon finom és laktató – írja a mindmegette.hu.

CUKKINIS-ZÖLDBORSÓS TÉSZTA

  • 1 db cukkini
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 csok újhagyma
  • 1 csok petrezselyemzöld
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 1 dl főzőtejszín
  • őrölt bors
  • 20 dkg metélt tészta
  • A cukkinit ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát kicsit vastagabban karikázzuk fel. A borsót fejtsük ki, ha fagyasztottat használunk, akkor vegyük ki a hűtőből, hogy felengedjen. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

    Egy wokban vagy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott, először adjuk hozzá a zöldborsót, majd a cukkinit is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk tovább még pár percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Félig lefedve addig pároljuk, míg a leve majdnem teljesen elfő, és a zöldségek roppanósra puhulnak. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, óvatosan keverjük össze, majd addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, közben többször keverjük meg.

    Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le, a lecsepegtetett tésztát halmozzuk a tányérra, majd kanalazzuk rá a tejszínes-cukkinis zöldborsót, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk.

    Fotó: Pexels

    SZAFTOS FOKHAGYMÁS TÉSZTA

  • 1 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl húslevesalaplé
  • 1 dl tej
  • 2 ek vaj
  • 25 dkg spagetti tészta
  • bors
  • reszelt parmezán
  • 0,5 csok petrezselyem
  • Az olívaolajat felforrósítjuk, és 1-2 percig pirítjuk rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymákat. Felöntjük az alaplével és a tejjel, majd hozzáadjuk a vajat, és megolvasztjuk.

    A mártásba tesszük a tésztát, megsózzuk, megborsozzuk, és felforraljuk. Azután közepes lángon kb. 10 percig főzzük (addig, amíg a tészta megpuhul). Végül hozzákeverünk egy kevés reszelt parmezánt. A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

    GOMBÁS-PARADICSOMOS PENNE

  • 30 dkg apró csiperke
  • 1 csok újhagyma
  • 3 ek napraforgóolaj
  • bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 50 dkg penne
  • 1 csok petrezselyem
  • A konyhai papírtörlővel letisztogatott gombát felszeleteljük, esetleg csak félbe- vagy négyfelé vágjuk. A megtisztított újhagyma fehér részét vékonyan felkarikázzuk. Mélyebb serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olajat, és megpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a borral, és sűrűbbre főzzük kb. 4 perc alatt. Hozzáadjuk a megmosott, félbevágott paradicsomokat, és további 3 percig pároljuk.

    A pennét forrásban levő sós vízbe szórjuk, a csomagolásán olvasható utasítás szerint kifőzzük, majd lecsepegtetjük, és összeforgatjuk a gombás szósszal. Petrezselyemlevelekkel díszítve vagy finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

    RICOTTÁVAL TÖLTÖTT SPENÓTOS RAVIOLI

    A tésztához:

  • 12,5 dkg spenótlevél
  • 15 dkg liszt (+ a gyúráshoz és a nyújtáshoz)
  • 12,5 dkg durum búzadara
  • 2 db tojás
  • 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
  • A töltelékhez:

  • 20 dkg ricotta
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 db tojás
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • bors
  • 2 marék bazsalikomlevél (kb. 2 dkg)
  • A tésztához a leszárazott és megmosott spenótot forrásban levő, enyhén sós vízbe dobjuk, és az újraforrástól számítva kb. 1 percig főzzük, amíg összeesik. Ezután szűrőben lecsepegtetjük, és magas falú keverőedényben botmixerrel pürésítjük.

    A lisztet elvegyítjük a darával és 1 csipet sóval. Hozzáadjuk a tojásokat és a spenótpürét, majd lisztezett deszkán simára gyúrjuk. Közben szükség szerint apránként annyi lisztet dolgozunk bele, hogy ne ragadjon. Végül folpakba csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

    Közben a töltelékhez a ricottát magas falú keverőedénybe tesszük, és evőkanállal beleforgatjuk a parmezánt. Hozzáadjuk a tojásokat és a zsemlemorzsát, botmixerrel krémesre dolgozzuk, és sóval, borssal ízesítjük. Végül a botmixer segítségével összeturmixoljuk a friss bazsalikommal.

    A tésztából lisztezett deszkán 2 db vékony lapot nyújtunk. Az egyikre egymástól 4-5 cm távolságban kis halmokat rakunk a bazsalikomos ricottakrémből. A köztes részeket megkenjük az elkevert tojásfehérjével, majd óvatosan ráborítjuk a másik tésztalapot, és a tenyerünk élével lenyomkodjuk a töltelékhalmok között. Ezután késsel vagy derelyevágóval feldaraboljuk, és az így kapott tésztatáskákat egy kevés liszttel megszórva szikkadni hagyjuk kb. 20 percig.

    Végül a raviolikat lobogó sós vízben 5-7 perc alatt kifőzzük. Frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

    BROKKOLIS GOMBÁS RAKOTT TÉSZTA

  • 33 dkg tészta
  • 3 szál póréhagyma
  • 40 dkg laskagomba
  • 50 dkg brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek natúr joghurt
  • margarin
  • 2 ek olaj
  • tömlős krémsajt
  • bors
  • Olajat melegítünk egy serpenyőben, majd a felvágott póréhagymát rádobjuk. A gombákat és a brokkolit feldaraboljuk, hozzáadjuk a hagymához. Ha megpirult, ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, és hozzákanalazzuk a natúr joghurtot és a krémsajtot, és az egészet alaposan összekeverjük.

    A tepsit (én egy 20×30 cm-eset használtam) kikenjük margarinnal, az alján elterítjük a tésztát, megsózzuk egy kicsit, és locsolunk rá kb. 6-7 dl vizet. Erre kanalazzuk a mártást, egyenletesen szétoszlatva. A sütőt kb. 170 ºC-ra melegítjük elő, és először lealufóliázva 20 percig, majd fólia nélkül még 20 percig sütjük.

    ZÖLDSÉGES-SAJTOS LASAGNE

  • 25 dkg lasagnelap
  • 2 db sárgarépa
  • 0,25 db zellergumó
  • 0,5 szál póréhagyma
  • 2 db cukkini
  • 3 db húsos paradicsom
  • 0,5 csok petrezselyem
  • 2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,25 dl zöldségleves-alaplé
  • 1 poh száraz fehérbor
  • 2 ek olaj + a formához
  • pirospaprika
  • bors
  • szerecsendió
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • A lasagnelapokat haraphatóan keményre (al dente) előfőzzük. Közben a répát és a zellert durvára reszeljük, a pórét szálasra metéljük, a hosszában félbevágott cukkinit felszeleteljük. A leforrázott paradicsomot a héj lehúzása után felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. A megtisztított hagymát, valamint a fokhagymát apróra kockázzuk, és a felforrósított olajon megpároljuk.

    Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és a petrezselymet, felöntjük az alaplével és a borral, majd paprikával, sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval megfűszerezve 12-15 percig pároljuk. Végül hozzákeverjük a tejfölt és szükség esetén utánaízesítjük.

    A sajtot lereszeljük. Négy kisebb felfújtforma vagy egy nagyobb tűzálló tál aljára egy kevés zöldséges keveréket terítünk, majd megszórjuk reszelt sajttal és beborítjuk leszűrt, lecsepegtetett lasagnelapokkal. A maradék alapanyagokból folytatjuk a rétegezést úgy, hogy felülre zöldség és sajt kerüljön. Végül a lasagnét 190 fokos sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt.

    További húsmentes tészta receptjeiért tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy világszinten és itthon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztunk, pedig ezek a zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak. De ez nem csak a hüvelyesekre érvényes. A legegészségesebb zöldségekből fogyasztunk a legkevesebbet – Vajon mikről van szó?

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.