Különleges és a miénk! Bemutatjuk a mangalicát

Ízletes, porhanyósabb húsából remek fogásokat készíthetünk.

null

A mangalica kis testű, vékony csontozatú, göndör szőrű malac. Száz éve még értékét a takarmánnyal szembeni igénytelensége, edzettsége és ellenálló képessége adta. Ősi fajta, amely majdnem kipusztult, de szerencsére a 90-es években újra felfigyeltek rá. A mangalicát semmilyen más sertéshússal nem lehet összehasonlítani, húsa márványozott, ízanyagokban és egészséges telítetlen zsírsavakban gazdag.

A MANGALICA TÖRTÉNETE

A mangalica az egyetlen magyar őshonos sertésfajta, amely az 1800-as évektől létezik. 1833-ban József nádor látogatást tett Milos szerb fejedelem topcsideri birtokán, ahol 10 kocát és 2 kant kapott ajándékba. Ezeket az állatokat a nádor a kisjenői birtokán lévő állományai keresztezésére használta fel. Ezt olyan sikeresen tette, hogy az 1840-es évekre már kialakult az egységes külsejű magyar fajta: a mangalica, mely a vidék, a falu szinte kizárólagos sertése lett.

A fajta a virágkorát az 1950-es évekig élte, és komoly exportsikereket hozott a magyar sertéstenyésztőknek, ami nem csoda, hiszen háromszor több ideig él, mint egy normál sertés, és a bőre alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnát növeszt. A zsír a bőre alól lágyan beivódik a húsába, melynek így finom pikantériát kölcsönöz.

Fotó: Pixabay

A fogyasztói szokások megváltozása és a hússertések elterjedése miatt azonban 1991-re a mangalica a teljes kihalás stádiumába jutott, kevesebb, mint 200 db tenyészállat volt belőle az egész világon. A fecskehasú és vörös mangalica kocák száma 30 db-ra csökkent, így kihalásuk hónapok kérdése volt csupán. Ekkor kezdődött a fajta megmentése és újra szaporítása, melynek köszönhetően ma már az ínyencek egyik legfőbb eledele lett a mangalicahús.

FAJTÁI

A fajta három színváltozata volt ismert: a szőke, a fekete és a fecskehasú, míg a vörös színű szalontai sertés lassan a XX. század folyamán alakult át vörös mangalicává. A szőke mangalica adja a fajta zömét, a fekete szín mára kihalt, a fecskehasú és vörös fajták csak színükben különböznek a szőkétől.

ELLENÁLLÓ, EDZETT, RIDEG TARTÁST JÓL TŰRŐ FAJTA

A mangalica legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy egész teste durva, forgácsszerű szőke szőrrel borított. A szőrköntös nyáron vékonyabb és simább, télen vastagabb, durvább és jobban göndörödő. A mangalica szaporasága nem nagy, általában 4-8 csíkos malacot ellik, darabonként 600 gramm és 1000 gramm közötti súlyban. A mangalica malacok 7-8 hetesen érik el a 6-8 kg-os tömeget, és később is lassabban fejlődnek, mint a modern sertésfajták egyedei. Kb. ekkorra eltűnik róluk a csíkosság is.

Igen ellenálló, edzett, rideg tartást jól tűrő fajta. Jól hízó, gyorsan zsírosodó típusú.

A HELYZETÜK MAGYARORSZÁGON

Jelenleg kb. 10 ezerre tehető a mangalicaállomány hazánkban. A 2019 januári adatok alapján Magyarországon megközelítőleg 200 mangalicatenyészet működik, számuk folyamatosan változik, az elmúlt öt év átlagában növekvő tendenciát mutat. A termékkínálat is folyamatosan bővül.

MIRE HASZNÁLHATJUK A MANGALICAHÚST?

Ez a sertésfajta háromszor több ideig él, mint egy normál egyed, és ez idő alatt bőre alatt nagyon magas zsírtartalmú szalonnát növeszt. Zsíros húsa ideális sonkakészítéshez is, mivel az különösen alkalmas szárításra és a lassú, tartós érlelésre, lehetővé téve ezzel a különleges ízű, ínyenc termékek előállítását.

A nagyobb zsírtartalom finom eloszlással párosul, ezáltal a mangalica húsa kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére.

A mangalica szalonnájának zsírsavösszetétele – a nagy, 93,5%-os zsírtartalom miatt –, kiváló minőségű füstölt szalonna előállítását teszi lehetővé.

ÍME MUNKÁCSY MIHÁLY RÁNTOTT MANGALICAKARAJA

Hozzávalók:

  • 80 dkg mangalica karaj szeletelve
  • 2 db tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg cékla
  • 1,5 dl majonéz
  • 2 tk magos mustár
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 dl húsleves
  • 10 dkg csemegeuborka
  • bors
  • 50 dkg zsír vagy olaj a sütéshez
  • Elkészítése:

  • A burgonyát megmossuk és sós bő vízben főzzük puhulásig. A céklát is megmossuk és sós bő vízben megfőzzük puhulásig.
  • Egy tálban összekeverjük a mustárt, apróra vágott újhagymát és uborkát, hozzáadjuk a majonézt, és beízesítjük sóval és borssal.
  • Amikor készre főtt a burgonya és a cékla, langyosra hűtjük, megpucoljuk, felkockázzuk, majd összekeverjük a mártással és tálalásig a hűtőben hagyjuk érlelődni.
  • A karajszeleteket finoman megklopfoljuk, és besózzuk. Hagyományos módon panírozzuk: először lisztbe, majd a felvert sózott tojásba, és végül a zsemlemorzsába forgatjuk, majd 3-4 perc alatt bő, forró zsiradékban kisütjük a hússzeletek mindkét oldalát.
  • A salátát a tányérokra capri-bogyóval és friss zöldségekkel tálalhatjuk, és tegyük mellé Munkácsy kedvenc, frissen sült rántott szeleteit.
  • MANGALICA, MINT ÍNYENCSÉG ÉS A CSÚCSGASZTRONÓMIA

    A spanyolországi sonkakészítők is felfedezték, hogy a mangalica ideális a hosszan tartó levegőn érleléshez, amely ugyanazt az eljárást jelenti, mint az ugyanígy érlelt világhírű ibériai sonkát.

    A mangalicát ma már a csúcsgasztronómia is felfedezte, egyre több sztárszakács konyhájában megtalálható. A svájci származású Daniel Humm, a new york-i Eleven Madison Park tulajdonosa például a Kobe húshoz hasonlította a mangalicát és számos fogást készít ebből a húsféléből az éttermében.

    Az ázsiai konyhákban is egyre gyakrabban használják a mangalica friss húsát, többek között olyan hagyományos ételekben, mint a tipikus koreai fogásnak számító bulgogi, a japán konyhában népszerű tonkatsu (rántott szelet) vagy sukiyaki.

    EGÉSZSÉGES IS!

    Gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban. Ebből kifolyólag valamivel egészségesebb, mint az intenzív gazdálkodásban tenyésztett fehér sertésfajták zsírja. A debreceni egyetemen végzett kutatások szerint a mangalica zsírjában található Omega-3 szintje 2-3-szor magasabb, mint egyes halfajták esetén.

    A mangalicasonka számos tápértékkel bír. Magas minőségű fehérjében gazdag élelmiszer, melyet szervezetünk könnyen megemészt, és ezen kívül:

  • Nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz
  • Vasat és cinket tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára
  • Mivel kiválóan emészthető táplálék, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott, természetesen a mértékletesség elvét betartva.
  • További receptekért tekintse meg a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Korábbi cikkünkben tippeket adtunk a sertéshús sokoldalú és változatos felhasználásához – az oldalastól a lapockáig! Így használja fel változatosan a sertéshúst!

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.