Egy igazi jolly joker a dunántúlról: a szekszárdi kékfrankos

Nem véletlen, hogy a szekszárdi borászok egyik kiemelt szőlőfajtája lett.

null

A borvidék meszes talaja remek a kékfrankosnak, ami kifejezetten szereti a szekszárdi dombokat és az azokon található dűlőket. Jól közvetíti a területi és a talajadottságokat, emellett a különböző évjáratokban is mindig biztonsággal terem, ami a borászoknak nagy segítség a tervezhetőség szempontjából. A jövőre nézve pedig fontos tulajdonsága a savmegtartó képessége, főleg az éghajlatváltozás, az egyre melegebb évszakok szempontjából.

A gasztronómiában afféle jolly jokernek nevezhetjük, hiszen sokszínű stílusával és élénk savaival sok-sok ételhez párosítható. A borvidék borászai szerint kacsával a legjobb, de mivel jól ellensúlyozza a zsírosabb alapanyagokat, így májjal, libával vagy akár vadhúsokkal is kipróbálhatjuk. A paradicsomos ételek általában nem a borok barátai, de a kékfrankos itt is kivétel, úgyhogy nyugodtan nyissuk paradicsomos alapú pizzák, tészták, mártások mellé, továbbá szereti a káposztás fogásokat, a céklát, a gombát és a padlizsánt is.

Márkvárt kékfrankos 2017

Tősgyökeres szekszárdi, sváb család leszármazottjaként borászkodik a Baranya-völgy-, a Faluhely-, a Sauli-völgy-, a Jobbremete-, a Bakta-, és a Gyűszű-völgy-dűlőn ifj. Márkvárt János. Autodidakta borász, a kezdetektől célja volt a borok gyümölcsös karakterének megőrzése, így a hordók ma már olyannyira nem játszanak fontos szerepet a pincészet életében, hogy az utolsót 2009-ben vásárolta. Ez a kékfrankos is illeszkedik ebbe a fiatalos, dinamikus trendbe. A használt nagyhordó épphogy fűszerezi a kortyot, a fókusz a meggyen és a kék virágokon van. Feszes, izgalmas és vibráló kékfrankos.

A kékfrankos itthon a legnagyobb felületen termesztett kékszőlő-fajta
Fotó: Pixabay

Sebestyén Nánai Kékfrankos 2018

Családi pincészetként jelenleg 13 hektáron dolgoznak a Szekszárdi borvidéken. Fő fajtájuknak a kékfrankost tekintik, nemcsak mint a bikavéreik, hanem mint önálló fajtaboraik alapanyagaként is. A két testvér, Sebestyén Csaba és Csilla remekül kiegészítik egymást a pincészet körüli teendőkben, legyen szó akár a borkészítésről vagy a stílus megtalálásáról, ami szerintük egyértelműen a burgundi borok irányába tart. Ez a Nánai dűlős kékfrankos elegáns, finom arányaival, nem tolakodó ízjegyeivel, rétegzettségével mindenkit levesz a lábáról.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Olasz pezsgővel ünnepelnek ezentúl a Forma-1-en

Utolérte a változás szele a Forma-1 világát is: az eddigi champagne helyett ezentúl legalább három éven keresztül olasz pezsgővel koccintanak majd a nagydíjak legjobbjai.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.