Kilenc foszlós, omlós, ropogós, sós kifli húsvétra

A húsvéti főtt sonka és a lágy tojáskrém is jobban esik , ha omlós, házi sós kifli kíséretében esszük.

null

A következő sós kifli receptekből éremes egyből dupla adaggal sütni, így a pékségbe sem kell leszaladnunk húsvétkor – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

KÖMÉNYMAGOS SÓS KIFLI

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 1 mk cukor, 2 dl tej, 50 dkg finomliszt, 2 tk só, 220 gramm 20 % -os tejföl

A kenéshez: 15 dkg sós margarin

A tetejére: 1 db tojás sárgája, köménymag

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tejfölt és annyi tejjel kidagasztjuk, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Jó hólyagosra dagasztjuk. Fél órát pihentetjük.
  • Ezután rúddá formázzuk, majd 4 részre vágjuk. Darabonként bucikká formázzuk, majd hagyjuk pihenni, kelni 20 percet. Egyenként 2 mm vastag kör alakra kinyújtjuk. Megkenjük a habosra kevert margarinnal. 8 részre osztjuk és a szélesebb felénél feltekerjük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 20 percet kelni hagyjuk, tojássárgájával lekenjük, megszórjuk köménymaggal. 180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép arany barnára sütjük.
  • CSENGERI JOGHURTOS KIFLI

    Hozzávalók: 1 db tojás, 35 dkg liszt, 1 csom élesztő, 1 poh natúr joghurt, 0,5 dl étolaj, 1 dl tej, 7,5 dkg margarin, 1 tk só, 5 dkg trappista sajt

  • A tojást felverjük, egy keveset hagyunk belőle a kiflik lekenéséhez. A lisztet, az élesztőt, joghurtot, tojást, étolajat összekeverjük és a langyos tejjel sima tésztává dagasztjuk. Fél órát pihentetjük.
  • A tésztát 4 cipóra osztjuk és egyenként palacsinta nagyságúra nyújtjuk. A margarint a sóval habosra keverjük, ezután megkenünk vele négy tésztalapot, majd egymásra rakjuk.
  • A lapot 12 cikkre vágjuk. A szélesebb felével kezdve feltekerjük, a félretett felvert tojással lekenjük őket, a tetejükre pedig reszelt sajtot szórunk. 180 fokon 20 percig sütjük.
  • TÖLTÖTT SÓS KIFLI ÉS STANGLI

    Alaptésztához (kb. 1,6 kg): 84 dkg liszt, 4 dkg friss élesztő, 1,2 dkg tengeri só, 2 dkg cukor, 3 db tojás, 2,7 dl tej (min. 2,8%), 10 dkg puha vaj, 15 dkg tejföl

    Töltelékhez, szóráshoz: 40 dkg aszalt paradicsom, nagy szemű tengeri só

  • A tejet, a tejföllel, 2 darab egész tojással és az élesztővel a dagasztótálba tesszük, majd elkevertetjük a géppel. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a cukrot, majd 3 percet dagasztatjuk, míg a tészta egyneművé válik.
  • A puha vajat kisebb kockákban adagolva adjuk hozzá és további 5 percet dagasztatjuk a géppel. Az elkészült tésztát huzatmentes helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.
  • Ekkor következik a gömbölyítés, 4 részre osztjuk a tészát, majd gombócokat formázunk belőlük, és letakarva további 15 percet pihentetjük a konyhapulton.
  • A gombócokat kör alakúra nyújtjuk, és 6-6 darab cikkre vágjuk, majd a háromszögek felét aszalt paradicsommal megtöltve feltekerjük, a másik felét feltekerjük, és sóval meghintjük. A kifliket – 18 darabot – sütőpapírral bélelt tepsikre sorakozatjuk.
  • Egy tojást villával lazán felverünk, és egy kenőecset segítségével áttojásozzuk a megkelt péksüteményeket. 195 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  • KEFIRES-SAJTOS SÖRKIFLI

    A kiflihez: 3,5 dkg friss élesztő, 1 mk cukor, 1 dl tej, 50 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl kefir, 1 dl étolaj, 1,5 tk só

    A krémhez: 20 dkg margarin, 1 mk só

    A tetejére: 1 db tojássárgája, 15 dkg sajt, szezámmag

  • Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a tojásokkal, a kefirrel, az étolajjal, a sóval és a felfuttatott élesztővel. Tésztává dagasztjuk, és lefedve a duplájára kelesztjük.
  • A puha margarint a sóval habosra keverjük. A tésztát 3 részre osztjuk, és egyenként kb. 30 cm-es átmérőjű körré nyújtjuk. Az egyik lapot megkenjük a sós vaj felével, rátesszük a másik lapot, kicsit nyújtunk még rajta, majd megkenjük a maradék krémmel, és rátesszük a harmadik lapot.
  • Nyújtófával lelapítjuk, és 16 db cikkre vágjuk. Kifli alakúra tekerjük a cikkeket úgy, hogy kicsit szélesebbre húzzuk, amikor elkezdjük feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, a tetejét megkenjük tojássárgájával, és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  • A teljes cikk további nagyszerű sós kifli receptekkel elérhető a Mindmegette oldalán.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.