Sonkás hasé maradék húsvéti sonkából, mindenkinek izleni fog

Remekül passzol a többi hozzávalóhoz, így ha akad otthon 100-150 gramm maradék bármilyen sajt, érdemes bátran beletenni.

null

A Mindmegette magazin „Házisáfrányának” drága nagymamája világéletében beosztó asszony volt, így nála bizony soha egyetlen morzsa étel sem ment veszendőbe! A maradékok felhasználásának mestereként húsvét után menetrendszerűen csinált sonkás hasét, amiben új életre kelhetett az ünnepről megmaradt füstöltáru. Ha pedig már úgyis sütött, gyorsan hívott hozzá vendégeket is, hogy a töltött batyukból semmiképp se maradjon másnapra.

A nagyi meglehetősen retró konyhát vitt, de ebben a műfajban remekelt anélkül, hogy bármit túlbonyolított volna. Haséihoz mindig kész leveles tésztát használt, és élete végéig nem értette, hogy unokája miért bajlódik a tészta hajtogatásával otthoni körülmények között, amikor szerinte a bolti változat is tökéletesen megfelel bármilyen célnak.

Nos, nagyi emlékének adózva, „Házisáfrány” húsvét után is mindig készít hasét, szigorúan bolti tésztát használva, hogy aztán minden falatnál eszébe jussanak „a régi szép idők”. Bár ő, a hagyományos receptet követve, nem tesz sajtot a töltelékbe, az amúgy remekül passzol a többi hozzávalóhoz, így ha akad otthon 100-150 g maradék bármilyen sajt, érdemes bátran beletenni. Hagyma helyett vagy mellé apríthat bele pórét is, és a hozzávalók jó barátok lehetnek a kakukkfűvel, szerecsendióval vagy majoránnával!

SONKÁS HASÉ

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta, 35 gramm vaj, 35 gramm liszt, 300 gramm tej, 300 gramm maradék füstölt sonka, 1 tojás, 1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ evőkanál mustár, só, bors, 1 tojás (a kenéshez)

Elkészítése:

egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük át alaposan, majd folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet óvatosan, hogy ne csomósodjon!

Melegítsük a szószt kb. 80 Celsius-fokig, míg el nem kezd sűrűsödni, besamel állagúra. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint, majd tegyük félre.

Sonkás hasé, a finomság, amely maradékból is elkészíthető
Fotó: Mindmegette

Aprítsuk a lehető legapróbbra a sonkát és a megtisztított hagymát. Keverjük a hagymát és a fokhagymát annyi besamelmártással, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Adjuk hozzá a tojást, az összenyomott fokhagymát és a mustárt. Ha teszünk bele reszelt sajtot vagy fűszereket, azok is most kerüljenek a krémbe.

Kóstoljuk meg, adjunk hozzá kevés frissen őrölt borsot. Sóra valószínű nem lesz szükségünk, hiszen a sonka már alapból sós.

Melegítsük a sütőt 180 fokosra. Nyújtsuk a leveles tésztát 3 mm vastagra és vágjunk belőle egyforma téglalapokat.

Tegyünk minden téglalap egyik oldalára 1-1 kanál tölteléket úgy, hogy a szélekre ne kerüljön belőle. Ne túl keveset, mert akkor ízetlenek lesznek a batyuk, de ne is túl sokat, mert úgy ki fog folyni a töltelék sütés közben.

Kenjük meg a tészta szélét vékonyan tojással, majd hajtsuk a töltelékes részre azt, amin nincs, és ujjal vagy villával nyomkodjuk össze a tésztaszéleket.

Tegyük a batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket vékonyan tojással és süssük őket 15-25 perc alatt aranybarnára.

Tálaljuk forrón vagy langyosan.

Az eredeti és a recept IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.