Ez nem játék! Biztos praktikák gyomorégés ellen

Fájdalmas nyomás a has felső tájékán, kínosan „hangos” reakciók, égető érzés a nyelőcsőben: ezek mind emésztési problémákra utalnak, a gyomorégés tünetei.

null

A gyomorégés sajnos hazánkban is népbetegségnek számít, a lakosság fele szenved tőle rendszeresen. Kialakulásának oka, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ezáltal a has felső részén égető, fájdalmas érzés jelentkezik. Annál, akinél a fenti tünetek különösen gyakoriak, a probléma ún. refluxot is jelezhet, mely betegséget gasztroenterológussal kell kivizsgáltatni – olvasható a mindmegette.hu-n.

MI OKOZZA?

A gyomorégést kiválthatják különböző gyógyszerek, a túlsúly, a túlzásba vitt dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a stressz, de gyakran jelentkezik terhesség idején is. Bizonyos ételek és italok, mint például a csokoládé, a koffein vagy a szénsavas üdítők elfogyasztása után szintén felerősödhetnek a panaszok. Az előbbiek hatóanyagai mind elősegítik a gyomor és a nyelőcső közötti záróizmok ellazulását, ezáltal a gyomor savas tartalma még könnyebben jut át a nyelőcsőbe. Ha a nyelőcső érzékeny felülete túl sokszor kerül érintkezésbe a gyomorsavval, hosszú távon sérül a nyálkahártya, fekélyek keletkeznek. A krónikus gyulladás miatt évek múltán akár rosszindulatú daganat is kialakulhat. A régóta meglévő gyomorégés tehát mindenképpen orvosi kezelésre szorul.

MÁST ÉS MÁSKÉPP KELL ENNI

Kerüljük: Ha szeretne megszabadulni a gyomorégéstől, először is az étkezési szokásain kell radikálisan változtatni. Kerülje a zsíros, túl fűszeres, a gyomrot igencsak megterhelő ételeket, valamint mérsékelje az alkohol- és a kávéfogyasztást. Sovány húsokat és általában zsírszegény ételeket fogyasszon. A zsírban sült krumpli is okozhat gyomorégést. Ezen felül a vörös- és a fokhagyma, a borsmenta, a menta és a fahéj sem a gyomor legjobb barátai.

Jót tesz: Egyen minél több rostban gazdag élelmiszert, azaz zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat. Ne igyon szénsavas üdítőket és gyümölcsleveket sem (főleg a narancs- és a grépfrútlét kerülje), illetve száműzze étrendjéből a túl édes ételeket is.

A gyomorégés nagyobb bajt is okozhat
Fotó: provitamin.hu

 

NEM CSAK KÍNOS, ÁRT IS!

Egy kiadós étkezés után a böfögés természetes dolog. Valahányszor eszünk vagy iszunk valamit, kis mennyiségekben levegőt is nyelünk – amitől meg kell szabadulni. Annál viszont, aki krónikus gyomorégésben szenved, a gyakori böfögés csak ronthat a helyzeten. A maró érzés, amit ezen tünetek jelentkezésekor a beteg a mellkasában érez, a gyomorból a nyelőcsőbe visszacsapódó sav eredménye. Ha ez gyakran előfordul, akkor a sav károsíthatja a nyelőcsövet. Böfögéskor ugyanis nemcsak a lenyelt levegő jön vissza, hanem a gyomorsav is a nyelőcsőbe kerülhet.

NÉHÁNY KILÓ MÍNUSZ IS SZÁMÍT

A tapasztalatok szerint azzal is jót teszünk a szervezetünknek, ha megszabadulunk a fölös kilóktól. Ennek magyarázata, hogy a pluszsúly miatt a gyomornak még kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal a nyelőcső és gyomor közti izomra is nagyobb nyomás nehezedik. A fogyás valóságos csodát tehet, sokaknál egyszerűen megszűnnek a panaszok a súlycsökkenés után. Ez persze többek között annak is köszönhető, hogy a diéta során sokkal egészségesebb táplálékok kerülnek az asztalukra.

ÍGY ELŐZzük MEG!

- Polcoljuk fel az ágy fejrészét kb. 15 cm-rel. Az nem elég, ha egy nagy párnát teszünk a fejünk alá, a törzsünk felső részét is meg kell emelni. Fokozottan igaz ez az ebéd utáni szunyókálás idején, amikor a gyomor épp dolgozni kezd.

- Inkább együnk többször kisebb adagokat, mint egyszerre sokat!

- Ne viseljünk szoros ruhát, mert az nyomást gyakorol a gyomorra, és a savat felfelé, a nyelőcső felé kényszeríti.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.