Ha így készíti, igazán frissítő lesz a citrusos bodzaszörp

A jó bodzaszörpnek intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát.

null

A Mindmegette magazin házisáfránya, Déri Szilvia imádja a bodzaszörpöt, szerinte nincs annál finomabb a világon, de bevallja, hogy ivott már házilag rémes változatokat! A jó szörpnek ugyanis intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát. Az igazság azonban sajnos az, hogy igazán friss bodza ízt csak igazán friss szörppel tudunk elérni, úgyhogy bármilyen ügyesek is vagyunk, a télire eltett változat sosem lesz annyira jó, mint a friss. Ezt a problémát azok tudják a legjobban orvosolni, akiknek esetleg van egy nagy fagyasztóládája, és tartósítószeres bodzaszirup helyett adagonként lefagyasztják a szörpöt, így egész télen élvezhetik. Félreértés ne essék, nem rossz a télire eltett bodzaszörp sem, de a friss változat íze utolérhetetlen – szögezi le Déri Szilvia, aki szereti, ha a bodzaszörp nem csak citromízű, így mindig mindenféle más citrusfélét is beletesz, a komplexebb és izgalmasabb íz élményért.

Ha valaki tovább kísérletezne, a menta vagy a gyömbér is remekül illik bele!

Mielőtt nekiállna elkészíteni a bodzaszörpöt, íme pár jótanács:

  • A bodzát sose forgalmas utak mellől szedje, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot!
  • Ne eső után szüreteljen, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból!
  • A virágokat minél hamarabb használja fel, és ha megbízható helyről szüretelte őket, ne mossa meg, viszont nézze át, van-e rajtuk bogár, vagy valami egyéb oda nem illő dolog!
  • Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a bodzaszörp.
  • A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítja agyon vízzel, ezért annyi cukrot tegyen hozzá, hogy legfeljebb 2-3-szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több!
  • A friss bodzaszörp legfeljebb 2-3 hétig áll el hűtőben, utána elkezd erjedni.
  • HOZZÁVALÓK:

    5 liter víz, 1 kg cukor (ez nagyon ízlés függő, próbálgassa, hogy önnek hogy a legjobb!), 20 bodzavirág fej, lehet több is, tiszta levegőjű, nem forgalmas környék mellől szedve, 1/2 teáskanál citromsav, 2 db narancs, megmosva, karikákra vágva, 2 db citrom, megmosva, karikákra vágva, 1 db lime, megmosva, karikákra vágva.

    ELKÉSZÍTÉSE:

    Mossa ki a befőttes üveget, rettentő alaposan.

    Tegye bele a bodzavirágot, majd szórja rá a cukrot és a citromsavat. Jöhetnek a citrusfélék, majd az egészet öntse fel felforralt, majd lehűtött, vagy szűrt vízzel. Hagyja békén és naponta egyszer óvatosan keverjen rajta egyet.

    Csupán 2-3 hétig áll el hűtőben a bodzaszörp, utána erjedni kezd
    Fotó: Mindmegette – Mediaworks

    Két nap múlva kóstolja meg, és ha nem elég savanyú, karikázzon bele még citrusokat.

    3 nap elteltével szűrje le a szörpöt, töltse üvegekbe és felhasználásig tárolja a hűtőszekrényben.

    A bodzaszörp készítéséről szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.