Maradékmentő receptek – Finom fogások maradékból

A megmaradt finom falatokból néhány jó ötlettel új, ínycsiklandó fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Mutatjuk, hogyan készítsen vadonatúj ételt maradékból.

null

A megmaradt finom falatokból néhány jó ötlettel új, ínycsiklandó fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Mutatjuk, hogyan készítsen vadonatúj ételt a két napja a hűtőben álló pörköltből, a szikkadt zsemléből vagy a túl sok krumplipüréből. Maradékmentő receptek következnek – olvasható a mindmegette.hu-n.

SONKÁS TÉSZTA (MARADÉK HÚSVÉTI SONKÁBÓL)

Elkészítése:

  • A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük.
  • A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a tésztát. Alaposan összeforgatjuk, majd reszelt sajttal és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Fantasztikus finomságok készülhetnek maradékból.
    Fotó: mindmegette.hu

     

    RETRO TOJÁSKRÉM MARADÉK FŐTT TOJÁSBÓL

    Húsvétkor rengeteg tojást főzünk, rendszerint többet, mint kellene, és lássuk be, a kemény tojást hamar meg lehet unni. Az ünnepek végeztével aztán évről-évre ott marad több tucattal belőle, amiből csinálhatunk ugyan egy jó kis rakott krumplit, de a tojáskrém legalább annyira jó megoldás a maradék felhasználására.

    A tojáskrém amúgy is remek partiétel. Pontosan emlékszem arra a gimis házibulira, ahol először kóstoltam. Szerelem volt első harapásra, hiszen ez a krém egyszerűségében is tökéletes! A házigazda srác anyukája egy óriási „vájlinggal” készített belőle, mielőtt lelépett. Amikor aztán a sok éhenkórász tini beállított, mind a konyhába mentek először, és amíg a tál teljesen ki nem ürült, el se mozdultak onnan. Amíg a kaja kitartott, addig se tánc nem volt, se vörösboros kólázás.

    A tojáskrém nem csak finom, de olcsó étel is, amihez nem kell sok hozzávaló, az arányokra azonban ügyelni kell, mert odafigyelés nélkül unalmas és jellegtelen lesz.

    Bár manapság ritkán használjuk, a karakteres íz szempontjából ennél az ételnél kiemelten fontos, a kacsa, vagy libazsír, vaj helyett. Ha retro élményre vágyunk, magyar mustárral dolgozzunk, de ha már profik vagyunk, és variálnánk, izgalmas kipróbálni dioni vagy magos változatokkal is. A hagymákkal is kísérletezhetünk, sőt, egy gerezd fokhagymát is elbír a krém. Egy azonban biztos. Igazán jó tojáskrémet csak úgy csinálhatunk, ha kevergetés közben folyamatosan kóstolgatunk, így finomhangolhatjuk ugyanis a legjobban az ízeket. Készítsünk bátran sokat, el fog fogyni.

    HOZZÁVALÓK:

    (6 fő részére)

  • 6 tojás
  • 3 ek libazsír
  • 1 ek mustár
  • 2 újhagyma, szárastól vagy egy cserép friss snidling
  • bors
  • ELKÉSZÍTÉSE:

  • Főzze keményre a tojást. Hámozza meg, és villával törje rusztikus állagúvá.
  • Karikázza a lehető legvékonyabbra az újhagymát. Ha nincs újhagyma, snidlinget is használhatsz.
  • Tegye tálba a tojást a libazsírral, hagymával, mustárral és fűszerekkel, aztán keverje addig, míg homogén masszát nem kap. Időnként kóstolja, hogy lássa, nem hiányzik-e belőle valami.
  • Tálalja friss kovászos kenyérrel, vagy pirítóssal és kínáljon hozzá hónapos retket.
  • Fotó: mindmegette.hu

     

    MÁGLYARAKÁS HÚSVÉTI KALÁCSBÓL

    Hozzávalók:

  • 10 db alma
  • fél citrom leve
  • fahéj
  • 3 ek vaj
  • 25 dkg kalács
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 12 ek darált dió
  • 1 ek cukor
  • 8 ek baracklekvár
  • 1 ek porcukor
  • Elkészítése:

  • Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal és 2 ek vajon megpároljuk.
  • A kalácsot vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. A kalácsszeleteket a tojásos tejbe áztatjuk.
  • Egy magasfalú tepsit kivajazunk, az átázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Megszórjuk a cukorral elkevert dió felével, ráhalmozzuk a párolt almát, majd ismét meghinjük a dióval. Ezután rátesszük a maradék kalácsot, majd megkenjük 7 ek lekvárral. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
  • A tojásfehérjét 1 ek porcukorral és 1 ek lekvárral kemény habbá verjük. A sütőből kivett süti tetejére óvatosan rákenjük a tojáshabot, majd további 5-10 percig sütjük.
  • Az eredeti recepteket és még több maradékból készült finomságot IDE KATTINTVA talál.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.