A gnocchi (ejtsd: nyokki) egy, a mi nudlinkhoz hasonlítható olasz krumplitésztaféle, amelyet különféle változatokban ugyan, de a legtöbb nemzet konyhája ismer. A vagdalt, bordázott tésztadarabkák alaptésztája eredetileg búzafinomliszttel vagy kukoricaliszttel készül.
Főzzünk meg héjastul 1 kg burgonyát. A vízből kivéve hagyjuk hűlni, majd passzírozzuk át krumplinyomón. Terítsük szét egy gyúródeszkán, majd amikor kihűlt, apránként dolgozzuk össze 300 g liszttel, valamint 2 db tojássárgájával. Sózzuk, borsozzuk is meg. Gyúrjuk össze a tésztát, majd sodorjuk ujjnyi vastag csíkokká, és késsel szaggassunk ki belőle kb. 1,5 cm-es darabokat. Lobogó vízben főzzük ki, majd szűrjeük le, és kínáljuk ízlés szerinti paradicsomos, tejszínes vagy más szósszal.
Akárcsak a tésztákat, ezt az ételt is számos módon variálhatjuk, idényzöldségekkel, szószokkal, hússal vagy tenger gyümölcseivel téve gazdagabbá. A fokhagymás-tejszínes szószt például zsályával bolondíthatjuk meg, de gombamártással, fonnyasztott medvehagymával vagy ricottás paradicsomszósszal is ellenállhatatlan lesz.
A mediterrán konyhák fűszertárában fontos helyet elfoglaló bazsalikom frissen, az ételre tépkedve a legfinomabb, így érdemes tartanod belőle egy cseréppel a konyhaablakban. A tésztaételek mellett tojásos fogásokhoz és friss salátákhoz is fogyaszthatod, de a pizzára is dobhatsz belőle, mielőtt a sütőbe toljuk!
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.