A skót konyha klasszikus fogásai

Napjainkban a skót konyha reneszánszát éli, felelevenítik a régi recepteket, és új ízekkel is gazdagítják ételeiket a skótok.

null

 

Eilean Donan Kastély
Fotó: FLICKR

A skót felföld zord időjárása miatt az ott élők kedvelik a meleg leveseket, mint amilyen a tyúkleves póréhagymával vagy a zöldséges bárányleves.

A Cullen skink egy sűrű skót leves, amely füstölt foltos tőkehalból, burgonyából és hagymából készül
Fotó: FLICKR

A marha és báránysült is igen kedvelt, mint ahogy a pie-ok, a vajastésztában sült húspástétomok, vagdaltak is.

A skót nemzeti eledel a haggis, a fűszerezett, darált belsőség zabliszttel keverve, birkagyomorba töltve.

A skót konyha egyik legjellegzetesebb étele: a haggis
Fotó: FLICKR

Az ország fekvéséből adódóan sok halat fogyasztanak: heringet, tőkehalat, lazacot, gyakran sózott vagy füstölt formában.

A lazac is előkelő helyen szerepel a skót konyha hozzávalói között
Fotó: FLICKR

A reggeli mindig bőséges, és hasonlóan gyomrot nem kímélő a vacsora, ahol a fogások sorrendje pontosan meg van határozva:

először főtt kolbász, tojás és krumplipüré kerül az asztalra, majd sült vagy főtt hús, végül pedig sütemény.

A zárófogás a zabpogácsa, sajttal. Ezek után jöhet a tea, amelyhez pirított kenyeret, vajat és süteményt kínálnak. A legismertebb skót sütemény a shortbread nevű vajaskeksz.

A skótok nemzeti itala a whisky, amelyet mindig tisztán isznak, és amelynek ősi, skót neve azt jelenti: az élet vize.

A skótok nemzeti italukat a whisky-t, jellemzően tisztán vagy egy kevés vízzel isznak, de jéggel csak nagyon ritkán
Fotó: FLICKR

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.