Ezeket biztosan nem tudta a pulykahúsról

A pulykahús kitűnő alapanyag! Mind tudjuk, hogy finom, zsírszegény, ráadásul változatos formában könnyen és gyorsan elkészíthető. De azt is tudta róla, hogy hipoallergén, vagy hogy javítja a hangulatot?

null

A pulyka húsa tápláló és mégis fitt: nem terheli a szív- és érrendszeredet, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend része – írja a Mindmegette.hu.

 

Vörös és fehér húsa is van

 

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösebbek. A két hús árnyalatbeli különbségét az adja, hogy az állat testének mely területén található. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokat az izmokat jelöli, melyek rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell vagy a szárnyak. S bár sokan azt gondolják, hogy a vörös hús kevésbé egészséges, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Ha igazán kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, legjobb, ha vörös és fehér hús egyaránt kerül az asztalunkra.

 

Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes

 

Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. Azonban a rossz tartási vagy táplálási körülmények árthatnak a hús minőségének, ezért mindenképpen érdemes olyan forrásból beszerezni, amely ellenőrizhetően jó minőséget kínál. Gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, emellett a kismamák is bátran fogyaszthatják.

 

A hangulatunkat is javítja

 

A pulyka szuper triptofán aminósav forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az evéssel vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. Nyilván a csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.